Jakie tłuszcze powinniśmy jeść?

Opublikowano: 2015-11-25 13:59:07, w kategorii: Porady

Rozmowa z Jolantą Miklar, farmaceuta i dietetykiem, popularyzatorką zdrowego żywienia, rolniczką prowadzącą w Beskidzie Niskim gospodarstwo ekologiczne, prezes Stowarzyszenia Gospodarstw Ekologicznych Eko Wisłoka.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

- Co my tak naprawdę jemy, kupując żywność?

Odnoszę wrażenie, że nie zawsze wiemy, co jemy, bo gdybyśmy wiedzieli, to na pewno nie kupowalibyśmy niektórych produktów. Problem, który w mojej ocenie dotyka współczesnego Polaka, jeśli chodzi o sposób żywienia, sprowadza się do tego, że jesteśmy z jednej strony przejedzeni, z drugiej – niedożywieni. Chodzi o to, że zjadamy znacznie więcej niż nasz organizm potrzebuje, ale przede wszystkim produktów, które nie dostarczają nam potrzebnych składników odżywczych. Ja jestem rolnikiem ekologicznym. Zostałam nim m.in., dlatego, że w przeszłości dużo chorowałam i mimo wysiłków lekarzy, leczenie nie przyniosło żadnych efektów. Dopiero, kiedy dokonałam radykalnego zwrotu ku naturze, tzn. postawiłam na żywność ekologiczną i zioła, moje zdrowie bardzo się poprawiło, a mówiąc dosadniej ta zmiana uratowała mi życie, bo sytuacja była już bardzo krytyczna.

Zdrowie opiera się na trzech filarach. Po pierwsze na odpowiedniej żywności (odpowiedniej jakości, nie koniecznie certyfikowanej), po drugie – na ruchu, a po trzecie - na zdrowym myśleniu. O wszystkie te filary musimy zadbać sami. Nie da nam ich ani lekarz, ani nikt inny.

 

- Jakie błędy popełniamy najczęściej kupując, czy też spożywając żywność?

Najczęstszy błąd jest taki, że bardzo sugerujemy się reklamą. Okazuje się, że nie wszystko, co jest reklamowane, jako zdrowe, jest zdrowe. Nie wszyscy mają świadomość tego. Kolejny poważny błąd, jaki popełniamy to taki, że boimy się tłuszczów. One nam się bardzo źle kojarzą – przede wszystkim z otyłością. Smalec uważamy za synonim biedy, zaś oliwę z oliwek traktujemy, jako tłuszcz prestiżowy. Jeśli chodzi o żywienie, bardzo często kierujemy się dzisiaj modą, a nie rozsądkiem. Moja sprawdzona metoda na odpowiednie odżywianie polega na analizowaniu i popatrywaniu, jak to robili nasi przodkowie. Nie korzystali przecież z Internetu, w którym jest bardzo dużo informacji, ale często błędnych i nie korzystali z mediów, a bazowali na własnych doświadczeniach i przekazywali je sobie z pokolenia na pokolenie.

 

- Jakie tłuszcze powinniśmy jeść?

 

W kwestii spożywania tłuszczów jestem konserwatywna i nie uważam, że winniśmy zawsze używać tłuszczów roślinnych. Owszem, z jednej strony one są bardzo dobre, ale moim zdaniem nadają się do spożywania przede wszystkim na zimno, np. do sałatek. Natomiast do smażenia i pieczenia winniśmy używać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, dlatego, że tam jest więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas tych procesów nie denaturują się. Namawiam do tego, żebyśmy się w końcu przestali bać cholesterolu, sięgnęli po prawdziwe masło, żebyśmy powrócili do spożywania smalcu. A do pieczenia, jeżeli nie chcemy używać tłuszczów roślinnych, to polecam stosować olej palmowy lub kokosowy. Mówię to, jako rolnik, farmaceuta i dietetyk. Tłuszcze zwierzęce, bardzo dobrej jakości, możemy kupić bezpośrednio od rolnika ekologicznego.

 

Rozmawiała Dorota Zańko

 

Jolanta Miklar, prezes Stowarzyszenia Gospodarstw Ekologicznych Eko Wisłoka, farmaceuta, dietetyk była jednym z prelegentów VIII Podkarpackiej Konferencji Rolnictwa Ekologicznego, która 18 listopada br. odbyła się w Trzcianie kło Rzeszowa

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij