Truskawki – źródło zdrowia
Truskawka posiada więcej witaminy C niż popularne owoce egzotyczne, takie jak cytryny i grejpfruty. Ponadto charakteryzuje się właściwościami odtruwającymi i oczyszczającymi organizm. Poprawia przemianę materii oraz wpływa odświeżająco na cerę i włosy.
Fot. InfoWire.pl
Truskawki powinno się jeść surowe i bez dodatków. Spożywając je pod taką postacią wykorzystujemy w pełni ich właściwości smakowe i zdrowotne.
- Zaletą truskawek jest to, że zawierają stosunkowo dużo wody, przez co są niskokaloryczne - mówi Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia Nestlé. - To bardzo dobre źródło błonnika i wielu witamin pożądanych przez nasz organizm. Musimy jednak pamiętać, z czym je zjadamy. Truskawki zawierają w swoim składzie fruktozę, czyli naturalny cukier owocowy. W związku z tym nie jest wskazane dodawanie białego cukru. Jeśli koniecznie chcemy je dosłodzić – wybierzmy miód.
Gdy truskawki podawane w tradycyjny sposób przestaną cieszyć nasze podniebienie, można je spożywać pod inną postacią. Popularnością cieszą się koktajle, ciasta czy sałatki.
- Ciekawym sposobem na jedzenie truskawek jest przygotowanie jogurtu owocowego. Wystarczy, zmieszać te dwa produkty ze sobą. Jest to prosty, lecz pożywny posiłek – mówi Katarzyna Zadka.
Warto też wiedzieć o jeszcze jednym zastosowaniu truskawek. Zdaniem brytyjskich naukowców są afrodyzjakiem. Wśród owoców mają największe działanie usprawniające seksualną aktywność człowieka. Korzystnie wpływają na wydolność wysiłkową organizmu oraz podnoszą poziom libido.
Niestety - truskawki są owocami sezonowymi, przez co ich właściwościami cieszymy się przez krótki czas. Rozwój technologii sprawił jednak, że goszczą one na naszych stołach znacznie dłużej.
- W polskim klimacie, truskawki możemy zbierać nawet do listopada – mówi Tomasz Piernik z firmy Vivai Mazzoni. - Oczywiście wymaga to bardziej skomplikowanych technologii uprawy, natomiast dzięki temu okres zbioru jest wydłużony.