Dieta wegetariańska – jak ją wprowadzić

Opublikowano: 2014-03-14 18:06:59, w kategorii: Porady

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywania się, ale przede wszystkim styl życia. Osoby jedzące mięso często nie mogą sobie wyobrazić bez niego życia. Czy warto rozważyć przejście na wegetarianizm?

Fot. netpr.pl

Fot. netpr.pl

 

Wegetarianizm ma wiele odmian. Ogólnie jest to świadoma postawa ludzi, którzy rezygnują w swojej diecie z mięsa (w tym ryb i owoców morza) oraz produktów pochodzących z uboju zwierząt, np. ze smalcu. Jedną z odmian wegetarianizmu jest weganizm, czyli wyeliminowanie z diety wszelkich produktów pochodzących od zwierząt, takich jak np. jajka czy mleko.

Dlaczego warto przejść na dietę złożoną z warzyw? Jak podkreśla Anna Sierpowska, manager Studio Sante, która sama od 10 lat jest wegetarianką, wegetarianizm to zdrowie.

- Dieta wegetariańska, wegańska jest bardzo często rekomendowana przez dietetyków, przez lekarzy zajmujących się leczeniem-żywieniem. Warto przynajmniej na jakiś okres czasu przejść na weganizm lub wegetarianizm. Nasze ciało potrzebuje się "odkwasić". Zakwaszenie organizmu często powoduje raka, choroby grzybicze oraz inne dolegliwości – mówi Anna Sierpowska. - Organizm możemy odkwasić jedząc produkty zbożowe i bezglutenowe.

Warzywa i owoce są lekkostrawne nadają się dla osób, które mają problemy z trawieniem. Badania pokazują, że osoby stosujące dietę wegetariańską zazwyczaj mają niższą masę ciała. Pozwala to uniknąć nadwagi i otyłości, a co za tym idzie wielu poważnych chorób. Osoby nie jedzące mięsa mają niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie tętnicze i odnotowuje się u nich znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy i miażdżycy.

Ważne jest, aby decydując się na taką dietę robić to świadomie. Najlepiej pod opieką lekarza lub dietetyka.

- Z pewnością jest to dieta zdrowa, ale musimy zwrócić uwagę, aby była odpowiednio zbilansowana - ostrzega Beata Prusińska, dietetyk z firmy Naturhouse. - Jest duże niebezpieczeństwo - w momencie, kiedy niekontrolowanie wyłączamy z diety mięso czy dodatkowo jeszcze produkty nabiałowe - że dieta nie będzie zbilansowana pod kątem składników odżywczych. Musimy zwrócić szczególną uwagę na białko, bo źródłem białka jest mięso, ryby czy nabiał. Mamy białko roślinne zawarte np. w roślinach strączkowych.

W dzisiejszych czasach życie wegetarian jest dużo łatwiejsze niż kiedyś. Istnieje wiele firm, które ułatwiają życie poprzez dostarczanie surowców i przetworów dedykowanych nie tylko wegatarianom czy weganom, ale też osobom, które prowadzą ekologiczny styl życia, bądź alergikom. Takich miejsc nie trzeba daleko szukać.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij