Otyłość wśród nastolatków. Jak jej zapobiec?
Prawie połowa gimnazjalistów w Polsce nie spożywa regularnych posiłków, za to bardzo chętnie jedzą słodycze. Co piąty nastolatek sięga po nie częściej niż dwa razy dziennie, a co czwarty wychodzi do szkoły bez śniadania.
Każdego dnia, przed wyjściem do szkoły ze śniadania rezygnuje aż 25% gimnazjalistów w Polsce. Dodatkowo można zauważyć, że ta tendencja wzrasta wraz z wiekiem. W pierwszej klasie gimnazjum śniadań nie je 23% uczniów, a w trzeciej już 30%. – Jeśli chcemy, by nasza nastoletnia pociecha rozwijała się prawidłowo i osiągała w szkole jak najlepsze wyniki, powinniśmy zadbać o to, by codziennie spożywała śniadanie – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. - To ono pobudza organizm i zapewnia siłę do wytężonej pracy umysłowej w szkole/
Słodkie dzieciństwo
Pominięte śniadanie i drugie śniadanie, którego nie zabiera ze sobą do szkoły niemal 20% gimnazjalistów (czasami zabiera 22%), wpływa na częste zakupy w sklepiku szkolnym. Co 3 gimnazjalista kupuje w nim słodycze, a tylko 17% pożywne kanapki. Polskie nastolatki, co pokazały badania zespołu „Żyj smacznie i zdrowo”, sięgają po słodycze bardzo często. Aż 22% gimnazjalistów sięga po słodycze częściej niż 2 razy dziennie, a co 3 uczeń typuje je, jako najlepszy pomysł na przekąskę. I choć, co podkreślają dietetycy, słodycze można jeść codziennie, to trzeba „robić to z głową”.
Należy zwracać uwagę na wielkość i częstotliwość porcji. Jeśli stosuje się zasadę 5 regularnych posiłków w ciągu dnia, jedzonych w ok. 3-godzinnych odstępach, to najlepszym momentem na sięgnięcie po słodką przekąskę będzie II śniadanie albo podwieczorek. Oba te posiłki powinny dostarczać od 5 do 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego, czyli nie więcej niż 210-350 kalorii. Wybierając słodycze, należy uważnie czytać i porównywać etykiety, zwracając uwagę na informacje o produkcie, jego skład i tabelę wartości odżywczych. Na opakowaniu producenci wyliczają składniki, zaczynając od tego, którego jest najwięcej. Z szerokiej oferty dostępnych na rynku słodyczy należy wybierać te, które oprócz słodkiego smaku, dostarczają ważnych składników odżywczych lub są przygotowane na bazie naturalnych składników. Należy również zwrócić uwagę, by miały też jak najniższą zawartość tłuszczów ogółem i tłuszczów nasyconych.
Aż połowa nie je regularnie
Problem polega jednak na tym, że gimnazjaliści spożywając nadmiernie słodycze, nie przestrzegają zasady regularnego jedzenia posiłków. Połowa badanych przyznała, że ich codzienne menu to raczej kwestia przypadku. Podczas gdy, częste i regularne posiłki są niezwykle ważne dla organizmu w tym wieku. Ograniczają magazynowanie energii w postaci tkanki tłuszczowej, chroniąc przed nadwagą i otyłością. Posiłki jedzone w odstępie 3-4 godzin zapewniają stały dopływ energii oraz składników odżywczych, które wpływają korzystnie na sprawność fizyczną i umysłową (pamięć i koncentrację). Co więcej, zapobiegają gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi i nieograniczonemu podjadaniu słodkich przekąsek.
70% nastolatków unika warzyw i owoców
Gimnazjaliści rzadko spożywają również warzywa i owoce. Optymalna dawka to 5 porcji dziennie, jednak niemal 70% badanych je ich mniejszą ilość. – Włączenie do diety owoców i warzyw, dostarcza młodym organizmom witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju – tłumaczy Agnieszka Piskała. - Ich lista zalet jest wyjątkowo długa. Najważniejsze jest to, że są niskoenergetyczne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i są świetnym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.