Pieczarki - ukryty skarb na talerzu

Opublikowano: 2024-10-13 15:58:35, w kategorii: Porady

Pieczarki, znane i lubiane na całym świecie, kryją w sobie znacznie więcej niż tylko walory smakowe. W ramach kampanii „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” Sopexa pragnie przybliżyć ich niesamowite właściwości zdrowotne, które czynią je jednym z najcenniejszych składników w naszej diecie. Co sprawia, że grzyby uprawne powinny zagościć na naszych talerzach na stałe?

 

- Jak tłumaczy prof. dr hab. Bożena Muszyńska z Katedry Biotechnologii Roślin i Grzybów Leczniczych, Wydziału Farmaceutycznego, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, pieczarki to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw. Stanowią źródło wielu cennych składników, w tym antyoksydantów, witamin, minerałów, a przede wszystkim polisacharydów o właściwościach immunostymulujących i przeciwnowotworowych.

Niezwykłe właściwości grzybów uprawnych

Grzyby to żywność o nadzwyczajnych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych. Badania dowodzą, że pieczarki nie tylko dostarczają energii i składników odżywczych, ale także wspomagają nasze zdrowie. Zawarte w nich błonnik pokarmowy i aminokwasy wspierają przemianę materii i regulują poziom lipidów, pomagając obniżać poziom cholesterolu. Dzięki temu pieczarki są doskonałym elementem diety przeciwdziałającej miażdżycy.

- Zawartość błonnika w pieczarkach, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu, sprawia, że są idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie układu krążenia - dodaje prof. Muszyńska.

Naturalne wsparcie odporności i profilaktyka chorób cywilizacyjnych

Polisacharydy zawarte w pieczarkach wykazują wyjątkowe właściwości immunostymulujące, wzmacniając naszą odporność i wspomagając walkę z infekcjami. Co więcej, na podstawie badań dowiedziono, że regularne spożywanie pieczarek może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych, takich jak rak piersi czy prostaty.

- Zawarte w pieczarkach związki indolowe, takie jak ergosterol, mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych i regulowania cykli komórkowych. To sprawia, że pieczarki są doskonałym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych - wyjaśnia prof. Muszyńska.

Kosmetyczne odkrycia i codzienna dawka witaminy D

Pieczarki to nie tylko żywność, ale również cenny składnik kosmetyków. Ekstrakty z pieczarek wykazują działanie przeciwzapalne i regenerujące, co czyni je popularnym składnikiem preparatów pielęgnacyjnych. To jednak nie koniec zalet tych niezwykłych grzybów. Spożywanie zaledwie kilkunastu pieczarek każdego dnia pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D - kluczową dla naszego zdrowia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

- Witamina D, której deficyt jest powszechny w naszej strefie geograficznej, może być uzupełniana z sukcesem poprzez regularne spożywanie pieczarek. To naturalna alternatywa dla suplementów diety - przypomina prof. Muszyńska.

Odkryj na nowo pieczarki - ukryty skarb na talerzu

Najwyższy czas obalić mity dotyczące pieczarek. Jak podkreśla prof. Muszyńska: „Należy definitywnie rozprawić się z mitem, że grzyby są małowartościowym dodatkiem. W badaniach przedklinicznych i klinicznych wykazano, że pieczarki mają liczne prozdrowotne właściwości, które powinny być wykorzystywane na co dzień. Jest takie powiedzenie: Powiedz mi co jesz, a powiem ci, na co chorujesz albo będziesz chorował. Oczywiście nie oznacza to, że prawidłowe odżywianie rozwiąże wszystkie problemy zdrowotne, bo zdarzają się przecież kontuzje, wypadki i inne niezależne czynniki, ale zbilansowana dieta jest niesamowicie istotna, jeżeli chodzi o kondycję naszego organizmu”.

Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” ma na celu edukację konsumentów oraz promocję pieczarek jako żywności funkcjonalnej - takiej, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również chroni nasze zdrowie.

Sopexa zachęca do włączenia pieczarek do codziennej diety i odkrycia ich ukrytych skarbów

Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Krajowe zalecenia dotyczące zbilansowanej diety - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, wskazuje, że owoce i warzywa powinny stanowić co najmniej połowę talerza. Pieczarki są bogate w białka, witaminy z grupy D i B, błonnik, szereg makro i mikroelementów, a także przeciwutleniacze, dlatego stanowią idealny składnik owocowo-warzywnej połowy zdrowego jadłospisu.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij