Jagoda kamczacka - „owoc wiecznej młodości”
Jagoda kamczacka to owoc XXI wieku. Intryguje smakiem i od 2 lat jest jednym z najbardziej oczekiwanych w sezonie.
Smak jagody kamczackiej
Smak owoców jest unikalny, jest kombinacją wielu innych gatunków owoców jagodowych - maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Balans między kwasowością a słodyczą sprawia, że ma kamczatka wiele zastosowań kulinarnych. Potencjał przetwórczy zawdzięcza ciekawej goryczce. Jej przetwory nigdy nie są za słodkie. Znakomicie nadaje się do soków, dżemów, lodów, win czy nalewek. Jest też również doskonałym produktem dla cukiernictwa.
Jagoda kamczacka należy do roślin jagodowych, które są charakterystyczne dla naszego klimatu. W Polsce udomowiono ten gatunek najskuteczniej. Hodowcy selekcjonowali odmiany z Azji i Kanady, w efekcie powstały największe plantacje na świecie. Częścią tego sukcesu są coroczne samozbiory.
Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką i jej przetwory?
Jagoda kamczacka to prawdziwa bomba antyoksydantów, w tym irydoidów, które opóźniają procesy starzenia. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, neuroprotekcyjne oraz kardioprotekcyjne. Udowodniono jej działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe.
Sportowcy, którzy spożywają tę jagodę na godzinę przed wysiłkiem osiągają lepsze wyniki. W Polsce najczęściej przywoływane są badania biegaczy. To zasługa antocyjanów, które poprawiają funkcje naczyniowe i ukrwienie mięśni.
Owoce jagodowe to nasz skarb narodowy
Jagoda kamczacka dołączyła od szerokiej ich gamy uprawianych w Polsce owoców jagodowych. Superowocami są borówka wysoka, aronia, czarna porzeczka, rokitnik, jeżyny, maliny, truskawki, agrest i coraz popularniejsze, i bardzo polskie, minikiwi - „udomowione” w warszawskiej SGGW. Dla ich opisu często używa się pojęcia superowoce, superfruits czy superberry.
- Te owoce to nasz skarb narodowy. Nasz klimat pozwala na uprawę fantastycznych owoców, które ze względu na barwę są najzdrowsze na świecie. Im ciemniejsze tym lepiej chronią nas przed niekorzystnym wpływem środowiska. Korzystajmy, jedzmy, latem łatwo robić to codziennie, w każdym posiłku” - zachęca prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Lato to czas na mrożenie
Świeże polskie superowoce możemy jeść od połowy kwietnia do początku listopada. Od truskawek i właśnie jagody kamczackiej, po minikiwi i jesienne odmiany malin. To jest czas, w którym można budować nawyk codziennej konsumpcji. Lato to jest czas budowania odporności, ale też roztropnego zamrożenia owoców, tak by mieć je dostępne codziennie przez cały rok. Filiżankę owoców, ale codziennie" - mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.