Sztuka wyboru wody
Wrzucając do koszyka kolejną butelkę wody, czasem dokonujemy przypadkowego wyboru. Między mineralną a źródlaną jest różnica. Mineralna mineralnej tez nierówna. Choć pozornie wszystkie wody wydają się podobne, istnieją między nimi znaczące różnice, które odczuwa organizm.
Fot. Pixabay/CC0
Największą popularnością cieszy się woda źródlana, która kojarzy się z czystością i naturą, z górskim nieskażonym terenem. Jednak woda źródlana nie zawiera tyle cennych składników co mineralna.
Wszystkie wody mineralne czerpane są ze źródeł położonych na znacznych głębokościach. Sącząca się całymi latami przez liczne warstwy ziemi woda rozpuszcza składniki z obmywanych pokładów skalnych, wzbogacając się o nie. Mogą to być: magnez,
potas, wapń, żelazo, cynk, miedź i mangan. Wody różnią się, ponieważ różny jest skład pokładów ziemi, z którymi się stykają.
Gazowana
Ma wyrazisty smak, a podrażniające usta bąbelki dają uczucie odświeżenia i silnego działania. Dla wielu woda bez gazu wydaje się martwa. Plusem dla bąbelków, czyli dwutlenku węgla jest też to, że działają jak środek konserwujący, utrudniają rozwijanie się bakterii w wodzie. Mineralna gazowana zachowuje smak i świeżość nawet do kilku dni po otwarciu.
Jej wadą jest to, że bąbelki mogą podrażniać żołądek, krtań i przełyk. Unikać powinni jej ludzie ze zgagą, chorobą refluksową żołądka i nadwrażliwością strun głosowych.
Gazowana, pita w pośpiechu i dużych ilościach, wywołuje wzdęcia, a nawet ból żołądka. To skutek raptownego wtargnięcia dwutlenku węgla do żołądka. Gazowanej wody nie należy podawać całkiem małym dzieciom. Nie powinny jej pić też osoby narażone na duży wysiłek fizyczny, podczas pracy lub uprawiania sportu.
Trzeba też zauważyć, że gaz szybko napełnia żołądek i rozciągając go, daje złudne uczucie nasycenia. Gaz znika i po chwili znów chce się pić.
Woda gazowana jest jednak dobra przy odchudzaniu. Skuteczniej niż niegazowana poprawia przemianę materii, właśnie dzięki obecności dwutlenku węgla.
Niegazowana
Nie rozpycha żołądka tak jak gazowana, można ją pić bez ograniczeń. Nie wywołuje też wzdęć. Mogą z niej korzystać młodsi i starsi, bez większych ograniczeń wiekowych. Niestety, po otwarciu, długo nie można jej trzymać - góra dobę. Gazowana w pokojowej temperaturze może stać po otwarciu nawet kilka dni. Wielu nie lubi wody niegazowanej, bo przypomina im zwykłą kranówkę. Jest jednak sposób na poprawienie smaku: wystarczy dodać plasterek cytryny.
Która dla kogo
Oba rodzaje wody mają zalety i wady. Smakosze gazowanej, nie mający problemów zdrowotnych, mogą popijać ją do woli - byleby powoli, małymi łyczkami. Komu nie przeszkadza brak bąbelków, nich pije niegazowaną. U dietetyków ma więcej plusów. Jeśli chodzi o składniki dostarczane przez oba rodzaje wody, nie ma żadnej różnicy, gdy bierze się pod uwagę wody tej samej marki. Gazowana i niegazowana uzupełnia potrzebne dla zdrowia pierwiastki.
Ile minerałów
Niskozmineralizowane to wody zawierające do 500 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych. Podobnie jest w przypadku wody źródlanej (ma znikoma ilość minerałów)
Średniozmineralizowana ma od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych..
Wysokozmineralizowane mają powyżej 1500 mg/l rozpuszczonych składników.
Najbezpieczniej wybrać te o średnim stopniu mineralizacji. Można je pić bez ograniczeń przez cały rok. Dobre są nawet dla dzieci. Źródlane i niskozmineralizowane mają za mało składników mineralnych, by uzupełniać ich niedobory w codziennej diecie. Wysokozmineralizowane dostarczają dużo składników, które tracimy wraz z potem. Tych wód nie należy jednak podawać dzieciom oraz osobom cierpiącym na choroby nerek, obrzęki i nadciśnienie, bo mają sporo sodu.