Przepis na szaszłyki z warzyw z grilla

Opublikowano: 2020-04-30 16:48:17, w kategorii: Porady

W sklepach jest dużo ofert dla miłośników grillowania. Czy warto ulec pokusie i kupić coś, co podczas późniejszej konsumpcji w plenerze narazi na mandat? Nie istnieją przepisy, które wprost zabraniałyby grillowania, ale to nie znaczy, że można grillować gdziekolwiek i z kimkolwiek - bez żadnych konsekwencji.

Grillowanie mniej towarzyskie?

 

Nie ma zakazu grillowania w gronie rodzinnym na swoim terenie, a nawet miejscu publicznym, o ile brak tam lokalnego zakazu i zagrożenia lub dyskomfortu innych osób. Obowiązuje jednak zakaz organizowania zgromadzeń oraz imprez w gronie większym niż 2 osoby. Tak więc zaproszenie znajomych czy krewniaków będzie wykroczeniem. Bez obaw można grillować na własnej działce lub w ogrodzie, z najbliższa rodziną, a nie dodatkowymi osobami. W tym roku sezon grillowy rozpoczyna się więc mniej towarzysko, a właśnie klimat biesiadowania  w większym gronie był dla wielu główną atrakcją. Jak będzie w kolejnych tygodniach i miesiącach - dopiero okaże się.

Lekarze i dietetycy nie zmieniają stanowiska w sprawie przedmiotu grillowania - kiełbasy, karkówki i inne mięsne opiekane porcje są nieprzyjazne zdrowiu. Tuczą, szkodzą sercu i układowi pokarmowemu. Szkód dopełnia zwyczaj popijania kiełbas i mięs z grilla napojem alkoholowym. Warto zauważyć, że kiełbasy na ruszt, tzw. kęski, miksy i produkty z tacek w marynacie są stosunkowo tanie, co wynika m.in. z jakości. Duża pikantność gotowych porcji na grilla też nie jest przypadkowa. Łatwo w ten sposób zatuszować niedoskonałości potrawy i jednocześnie skłonić konsumenta do zwiększenia spożycia napojów. Może więc przy okazji rewolucji grillowej wymuszonej sytuacją epidemiologiczną warto zmienić rusztowe menu na wegetariańskie. Pyszne są warzywa faszerowane kaszą czy ryżem, plastry warzyw z przyprawami lub szaszłyki, na które podpowiadamy sposób poniżej. Można go modyfikować, wybierając zastępcze składniki, redukując mniej dostępne lub drogie. Spójrzmy na to jako na inspirację.

 

Szaszłyki z warzyw

Czas przygotowania: 40 minut. Składniki dla 6-osobowej rodziny

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 10 cebulek szalotek
  • 1 batat
  • 1 papryczka habanero z puszki

Marynata:

  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • kawałek ostrej papryczki chili
  • 2 gałązki listków mięty
  • 2 gałązka bazylii

Dip:

  • 1 papryczka habanero z puszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 60 g majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana, cukinię, batata i papryki pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół. Posiekaj miętę oraz bazylię.
  2. Do kielicha miksera wlej jogurt, a następnie dodaj czosnek, imbir, chili i Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  3. Do przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i ponadziewaj je na patyki do szaszłyków.
  4. Grilluj warzywa na aluminiowych tackach pod przykryciem, na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut. Przewróć szaszłyki co jakiś czas. Gotowe podawaj z dipem z papryczki habanero.
  5. Przygotuj dip. W tym celu wymieszaj w mikserze majonez, papryczkę habanero, jogurt oraz sok z limonki. Całość starannie zmiksuj. 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij