Przepisy na wielkanocny obiad: żurek i zapiekane jajka

Opublikowano: 2020-04-08 21:04:33, w kategorii: Porady

Przygotowania do świąt potrafią postawić na nogi wszystkich domowników. Wbrew pozorom wielkanocne przysmaki nie muszą być skomplikowane ani takie liczne. W przypadku małego domowego przyjęcia można ograniczyć je do kilku odmienionych propozycji, godzących tradycję i nowoczesność. Oto podpowiedzi szefa kuchni Knorr.

Żurek w chlebie. Fot. KnorrZapiekane jajka pod pierzynką. Fot. Knorr
Żurek w chlebie. Fot. Knorr

Żurek w chlebie. Fot. Knorr

 

Zapiekane jajka pod pierzynką

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

 8 jajek

150 g gotowanej szynki

1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr

200 g sera żółtego

50 ml wody

200 ml śmietany 36%

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżeczka margaryny

4 łyżki bułki tartej

1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.

Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.

Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.

Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.

Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki. 

Wielkanocny żurek w chlebie

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

2 chleby razowe

4 białe kiełbasy

1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr

1 pęczek włoszczyzny

2 cebule

1 łyżka chrzanu

300 g wędzonego boczku

5 ziemniaków

4 jajka

3 Liście laurowe z Turcji Knorr

100 ml śmietany kremówki

1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr

10 ml oleju

Sposób przygotowania:

Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.

Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.

Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.

Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.

Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij