Przepisy na wielkanocny obiad: żurek i zapiekane jajka
Przygotowania do świąt potrafią postawić na nogi wszystkich domowników. Wbrew pozorom wielkanocne przysmaki nie muszą być skomplikowane ani takie liczne. W przypadku małego domowego przyjęcia można ograniczyć je do kilku odmienionych propozycji, godzących tradycję i nowoczesność. Oto podpowiedzi szefa kuchni Knorr.
Zapiekane jajka pod pierzynką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
8 jajek
150 g gotowanej szynki
1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
200 g sera żółtego
50 ml wody
200 ml śmietany 36%
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka margaryny
4 łyżki bułki tartej
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.
Wielkanocny żurek w chlebie
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
2 chleby razowe
4 białe kiełbasy
1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
1 łyżka chrzanu
300 g wędzonego boczku
5 ziemniaków
4 jajka
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
100 ml śmietany kremówki
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
10 ml oleju
Sposób przygotowania:
Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.