RestaurantWeek by Kulisy

Opublikowano: 2019-10-14 21:19:11, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Byłam bardzo podekscytowana. O kuchni Restauracji Kulisy w Hotelu Falcon w Rzeszowie słyszałam dużo dobrego, ale nie miałam okazji tego zweryfikować. Restaurant Week Polska jest do tego doskonałą okazją. Na tę właśnie okazję Szef Kuchni przygotował wyjątkowo interesujące propozycje.

RestaurantWeek by KulisyRestaurantWeek by KulisyRestaurantWeek by KulisyRestaurantWeek by Kulisy
RestaurantWeek by KulisyRestaurantWeek by Kulisy
RestaurantWeek by Kulisy

Wnętrze lokalu (ul. Jastrzębia 29) jest przestronne, pełne światła, z dyskretnymi boksami do zakulisowych rozmów. W rogu - bogato wyposażony kącik zabaw dla dzieci. No to zaczynamy.

Przystawka zestawu A: śledzik w śmietanie, ułożony na pieczonym, cynamonowym jabłku, był łagodny, wręcz delikatny. Śmietana wzbogacona groszkiem, fajnie doprawiona, udekorowana zielonymi gałązkami, cudnie komponowała ze słodkawym owocem. Całość stanowiła poprawny punkt wyjścia, nieźle zaostrzający kubki smakowe.

Całkowitym zaskoczeniem okazała się przystawka zestawu wegetariańskiego: sałatka z panierowaną mozzarellą, warzywami i malinowym winegretem. Absolutnie odważnym połączeniem surowych warzyw z cierpkim sosem. Pierwsze kęsy poszatkowanej rzymskiej sałaty, z pasemkami papryki i połówkami koktajlowych pomidorów były „dziwne”, ale z kolejnymi – doceniłam, całkiem dla mnie nowy smak. Odkrywcze! A tak podana mozzarella świetnie współgrała z intensywnie owocowym musem. Bardzo ciekawe kulinarnie danie. Z widowiskową aranżacją talerza. I była to duża - jak na przystawkę - porcja. Brawo za innowację; twórcze poszukiwania i przełamanie stereotypów.

Zapiekane kluseczki gnocchi w sosie pomidorowym, czyli główne danie menu B. Na wierzchu grillowana cukinia, przykryta smakowitą, przypieczoną pierzynką mozzarelli. Smakowało mi bardzo; sos na ostro i bogato – świetnie doprawiony. Porcja olbrzymia i bardzo syta!

Wreszcie słodkie zwieńczenie: sernik dyniowy. Ozdabiały go, dekoracyjnie podane - winny mus dyniowy i słony – czekoladowy. Piękny, kolorowy talerz sycił zmysł wzroku. Na słusznym kawałku ciasta – bombka porządnej, bitej śmietany. A sam sernik? Wilgotny, puszysty i wyważenie słodki. Słona fala czekolady była strzałem w dziesiątkę. Rewelacja! To ciasto jest dla mnie idealne do espresso; mocnego, aromatycznego – a właśnie takie zaserwował niezwykle uprzejmy kelner. I ozdobił podstawkę ziarenkami kawy; taki drobiazg, a doskonale buduje klimat.

Festiwal RestauantWeek rozpoczyna się 16 października br. i trwa do końca miesiąca. Każda restauracja biorąca w nim udział – w Rzeszowie jest ich 7 – przygotowuje menu: przystawka, danie główne i deser; w cenie 49 zł. To wielka okazja „poznać” je kulinarnie. Szczegóły na stronie: https://restaurantweek.pl/restaurants?location=8-Rzesz%C3%B3w

Anna Drajewicz

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij