Stolarnia: śniadanie na ciepło
Większość z nas (ponad 84 proc.) do śniadaniowego jadłospisu włącza pieczywo, a 46 proc. zjada wędliny. Serami – żółtymi, owczymi, kozimi i dojrzewającymi – delektuje się rano 16,7 proc. rodaków, na ser twarogowy, serki homogenizowane decyduje blisko 14 proc., a na jajka – 8 proc.
Postrzegane jako typowe potrawy śniadaniowe zupa mleczna i płatki nie są wcale tak częste w porannym jadłospisie, jak mogłoby się wydawać. Na tę pierwszą decydowało się niecałe 4 proc., a na płatki tylko 5 proc. Jedna czwarta Polaków zadeklarowała, że rano jada warzywa, a blisko 5 proc. preferuje śniadania na słodko, włączając do nich dżem czy miód.
Restauracja Stolarnia w Rzeszowie (ul. Słowackiego 8), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, bierze sobie te dane do serca i na solidne śniadanie serwuje taki zestaw jak na zdjęciu, ze smażoną kiełbaską, jajkami sadzonymi, fasolką i warzywami.