Najlepsze smaki dzieciństwa
Latem kiedy trwa na nie sezon, kuszą swoim wyglądem i słodkim smakiem. Warto je jeść, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic dziwnego, że znalazły tak szerokie zastosowanie w kuchni.
fot. www.facebook.com/pg/MatryoshkaRzeszow
Po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać w Chinach przed ponad 4000 lat. Stamtąd stopniowo rozpowszechniła się przy pomocy karawan kupieckich w Azji Środkowej, Iranie, Azji Mniejszej i Syrii. W Cesarstwie Rzymskim znana była już w I w. p.n.e., a dotarła tam z terenów Armenii. Szybko rozprzestrzeniona została w cieplejszych rejonach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce drzewa morelowe zaczęto uprawiać dopiero w drugiej połowie XVI wieku. Nasz kraj leży na północnej granicy zasięgu upraw, a największe uprawy nad Wisłą znajdują się w rejonie… tarnobrzeskim.
Owoce zawierają dużo kwasu asparaginowego oraz β-karotenu. Morele są źródłem żelaza, fosforu, potasu i witaminy B2. Dzięki temu morele pomagają w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają i regenerują organizm.
Restauracja Matryoshka w Rzeszowie (ul. Okulickiego 9a) otwiera sezon na pierogi z morelami i z kajmakiem!