Najlepsze smaki dzieciństwa

Opublikowano: 2019-05-29 18:00:11, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Latem kiedy trwa na nie sezon, kuszą swoim wyglądem i słodkim smakiem. Warto je jeść, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic dziwnego, że znalazły tak szerokie zastosowanie w kuchni.

fot. www.facebook.com/pg/MatryoshkaRzeszow

fot. www.facebook.com/pg/MatryoshkaRzeszow

Po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać w Chinach przed ponad 4000 lat. Stamtąd stopniowo rozpowszechniła się przy pomocy karawan kupieckich w Azji Środkowej, Iranie, Azji Mniejszej i Syrii. W Cesarstwie Rzymskim znana była już w I w. p.n.e., a dotarła tam z terenów Armenii. Szybko rozprzestrzeniona została w cieplejszych rejonach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce drzewa morelowe zaczęto uprawiać dopiero w drugiej połowie XVI wieku. Nasz kraj leży na północnej granicy zasięgu upraw, a największe uprawy nad Wisłą znajdują się w rejonie… tarnobrzeskim.

Owoce zawierają dużo kwasu asparaginowego oraz β-karotenu. Morele są źródłem żelaza, fosforu, potasu i witaminy B2. Dzięki temu morele pomagają w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają i regenerują organizm.

Restauracja Matryoshka w Rzeszowie (ul. Okulickiego 9a) otwiera sezon na pierogi z morelami i z kajmakiem!

Tagi: pierogi, owoce

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij