Kiszony dereń w nowej odsłonie
Dereń to prawdziwy super owoc: jest źródłem antyoksydantów (działa antynowotworowo), minerałów oraz witaminy C. Poza tym owoce derenia zawierają wiele mikroelementów, m.in. sód, potas oraz witaminę C. Wspomagają m.in. leczenie chorób nerek czy zaburzenia jelitowe.
W roku ubiegłym do listy wyrobów dereniowych Stowarzyszenia „Pro Carpathia” doszedł o niezwykle ciekawym rodowodzie historycznym dereń kiszony, który w czasach I Rzeczpospolitej XVII i XVIII wieku był substytutem śródziemnomorskich oliwek.
Dereń kiszony zawiera cenne witaminy występujące w owocach tego gatunku, pozyskiwanych od lokalnych – z rejonu Przemyśla - producentów. Ma kwaśno-słony, bardzo zbliżony do oliwek, wyczuwalny aromat przypraw.
Teraz znów pojawił się na internetowych półkach e-sklepu www.sklep.podkarpackiesmaki.pl, ale w innej zupełnie zalewie. Wówczas była to oliwa, obecnie wodny roztwór przypraw i ziół sól, pieprz, papryka, czosnek, oregano, kminek, gorczyca, ziele angielskie.