Kiszony dereń w nowej odsłonie

Opublikowano: 2019-02-22 22:33:54, w kategorii: Porady

Dereń to prawdziwy super owoc: jest źródłem antyoksydantów (działa antynowotworowo), minerałów oraz witaminy C. Poza tym owoce derenia zawierają wiele mikroelementów, m.in. sód, potas oraz witaminę C. Wspomagają m.in. leczenie chorób nerek czy zaburzenia jelitowe.

Kiszony dereń w nowej odsłonie

 

W roku ubiegłym do listy wyrobów dereniowych Stowarzyszenia „Pro Carpathia” doszedł o niezwykle ciekawym rodowodzie historycznym dereń kiszony, który w czasach I Rzeczpospolitej XVII i XVIII wieku był substytutem śródziemnomorskich oliwek.

 

Dereń kiszony zawiera cenne witaminy występujące w owocach tego gatunku, pozyskiwanych od lokalnych – z rejonu Przemyśla - producentów. Ma kwaśno-słony, bardzo zbliżony do oliwek, wyczuwalny aromat przypraw.

 

Teraz znów pojawił się na internetowych półkach e-sklepu www.sklep.podkarpackiesmaki.pl, ale w innej zupełnie zalewie. Wówczas była to oliwa, obecnie wodny roztwór przypraw i ziół sól, pieprz, papryka, czosnek, oregano, kminek, gorczyca, ziele angielskie.

  

Tagi: dereń, owoce

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij