Bigos na wiele sposobów

Opublikowano: 2019-01-28 00:16:55, w kategorii: Porady

Bigos to potrawa, która rozgrzewa i można ją przygotować na wiele sposobów. Oprócz wersji mięsnej, jest też wegetariańska opartą na warzywach i owocach.

Bigos na wiele sposobówBigos z tymiankiem. Fot. KnorrBigos wegetariański. Fot. KnorrBigos na wiele sposobów
Bigos na wiele sposobów

 

Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:

 

- bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny

- bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany

- bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca

- bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję

- bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek

 

Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywołuje kilka pomysłów na to pyszne danie z „jednego gara”.

 

Domowy

 

Najbardziej znany to ten tradycyjny - z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

 

- Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:

 

Bigos w kilka minut

 

Składniki:

 

- 800 g kapusty białej

- 3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego

- 250 g kiełbasy cienkiej

- cebula biała

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- majeranek

- 20 g mąki

- pieprz do smaku

- olej do smażenia

- 100 ml wody

 

Sposób przygotowania:

 

- Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.

- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.

- Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.

- Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

 

Z aromatem tymianku

 

Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.

 

Bigos z tymiankiem

 

Składniki:

 

- 700 g kapusty młodej

- Esencja do duszonych mięs Knorr

- 500 g kiełbasy

- 2 marchwie

- 2 cebule

- 4 pomidory

- 0,5 pęczka kopru

- 2 gałązki świeżego tymianku

- 200 ml wody

- olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

- Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.

- Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.

- Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.

- Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.

- Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.

 

Z ogórkami

 

Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:

 

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

 

Składniki:

 

- 0,5 kg kiełbasy

- 3 duże cebule

- 0,5 kg ogórków kiszonych

- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr

- 0,5 kg pieczarek

- 3 duże pomidory

- 3 łyżki przecieru pomidorowego

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- pieprz

- 3 łyżki oleju

- 2 szklanki wody-wrzątek

- sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

- Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.

- Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.

- Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.

- Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.

- Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.

 

Wege bigos

 

Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz.

 

- Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. - Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

 

Bigos wegetariański

 

Składniki:

 

- 200 g śliwek węgierek

- 10 pieczarek

- 5 świeżych pomidorów

- Bulion na włoszczyźnie Knorr

- 5 sztuk ziela angielskiego

- 4 liście laurowe

- duża główka kapusty

- cebula biała

- 3 ząbki czosnku

- papryka czerwona

- papryka zielona

- pęczek koperku

- łyżeczka kminku

- czerwone wino

- łyżeczka ostrej papryki mielonej

- pół kostki masła

 

Sposób przygotowania:

 

- Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

- Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.

- Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.

- Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.

- Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.

- Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

 

- Pamiętajmy, że bigos da się mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu - zachęca szef kuchni.

  

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij