Przepisy na dania z grzybów
W naszych rodzimych lasach możemy znaleźć około trzydziestu jadalnych gatunków grzybów. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są bardzo uniwersalne w kuchni - mogą zostać poddane procesowi gotowania, marynowania, suszenia, smażenia czy mrożenia.
Po pierwsze - aromatyczny sos grzybowy
Najlepszy, bo niezwykle aromatyczny i esencjonalny sos przygotujemy ze świeżych grzybów. Wykorzystuje się go do mięs, ale świetnie sprawdzi się także jako dodatek do klusek, ziemniaków czy kasz. Przygotowując sosy, warto postawić na kurki, borowiki czy podgrzybki. Możemy sięgnąć też po te suszone, pamiętając o uprzednim namoczeniu ich we wrzącej wodzie. Do zagęszczenia i uzyskania kremowej konsystencji warto dodać śmietanę lub jogurt naturalny. „Należy pamiętać o odpowiednim przyprawieniu - pieprz, sól czy ziele angielskie sprawdzą się w tej roli świetnie. Charakteru doda także zeszklona cebula i natka pietruszki”, przypomina szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Sos kurkowy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 osoby
Składniki:
100 g kurek, świeżych lub mrożonych
1 mała cebula
20 ml koniaku lub brandy
200 ml śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 szczypta czarnego pieprzu
50 ml oleju słonecznikowego
1 Esencja do sosu cebulowego Knorr
Sposób przygotowania:
Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Esencję do sosu cebulowego, śmietanę i zagotuj.
Gotuj sos do momentu, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
Po drugie - makaronowe wariacje z grzybami
Uwielbiany przez nas-Polaków makaron dobrze komponuje się także z grzybami. Jest to idealna propozycja na pożywny i pełnowartościowy posiłek. Danie można przyrządzić z grzybów leśnych lub też po prostu z dodatkiem pieczarek. W tym daniu świetnie sprawdzi się makaron penne, tagliatelle czy pappardelle. Przygotowując tego typu potrawę, dodajemy składniki według uznania, należy jednak pamiętać, że to grzyby odgrywają tu główną rolę. Aby wydobyć z nich głębię smaku, postawmy na dużą ilość przypraw.
Tagliatelle z grzybami i kurczakiem
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
300 g makaronu tagliatelle
1 Fix Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
4 udka z kurczaka bez kości
2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
1 cebula
6 suszonych grzybów
3 łyżki kurek, świeżych lub mrożonych
200 ml śmietany 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
30 g parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby suszone namocz w 150 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Potem grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar zachowaj. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.
Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie paski, a następnie skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso z kurczaka. Dodaj oba rodzaje grzybów i smaż chwilę razem.
Zawartość Fixu rozmieszaj w miseczce z grzybowym wywarem oraz śmietaną, by danie zyskało odpowiednią konsystencję, następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, przełóż do grzybowego sosu i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wyłóż na talerze i posyp startym na płatki serem.
Po trzecie - farsze do mięs
W kuchni staropolskiej grzyby bardzo często towarzyszyły daniom mięsnym. Znakomicie komponują się bowiem z wieloma rodzajami mięsa - od wieprzowiny (karkówka, schab, łopatka) po kurczaka czy indyka. Do tego typu dań świetnie pasują zarówno świeże, jak i suszone grzyby. Schab z farszem z dodatkiem prawdziwków nabierze jesiennej szlachetności.
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
600 g schabu wieprzowego bez kości
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g szpinaku mrożonego
4 prawdziwki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.
Po czwarte - aromatyczna zupa grzybowa
Aby uzyskać najlepszy smak, szefowie kuchni proponują sięgać po świeże grzyby. W zupach idealnie sprawdzą się kurki - w towarzystwie warzyw i dużej ilości ziół. Takie połączenie pozwala na uzyskanie prawdziwego przysmaku. Klasyczna i prosta zupa to także ta przygotowana z maślaków. Oto pyszne, rozgrzewające jesienne danie!
Zupa z maślaków
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
1,5 l wody
Zupa grzybowa Knorr
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
50 dag mrożonych maślaków
10 dag soi
5 dag drobnego makaronu
0,5 szklanki śmietany
natka pietruszki (posiekana)
tłuszcz do smażenia
pieprz czarny
papryka mielona
majeranek
tymianek
Sposób przygotowania:
Soję namocz w wodzie (przez 2 godziny). Grzyby rozmroź, pokrój w paski i usmaż.
Soję ugotuj w wywarze z wody i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by nadać daniu esencjonalny smak.
Pod koniec gotowania dodaj makaron.
Połącz z grzybami i śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem.
Zupę grzybową Knorr dodaj do garnka. Gotuj 10 minut. Zupę z maślaków podawaj posypaną natką pietruszki.
Po piąte - uduś je!
Pokrojone w małe kawałki, podsmażone na maśle, z dodatkiem zeszklonej cebuli, a przy tym odpowiednio doprawione, grzyby stworzą proste i smacznie danie lub jego bazę. Część jesiennych zbiorów warto zapasteryzować i stworzyć swoje zapasy na nadchodzącą zimę.
Duszone grzyby
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 osób
Składniki:
1,5 kg grzybów leśnych (prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki)
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
1 cebula duża
1 liść laurowy
1 łyżka tymianku (posiekanego, zmielonego)
1 szczypta pieprzu czarnego
2 ząbki czosnku
50 ml oleju roślinnego do smażenia
200 ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub, jeśli są duże, przekrój je na cztery części.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby.
Wszystko razem smaż dłuższą chwilę, po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.