Potrawy na wigilijny stół – w nieco innej wersji
Może warto popuścić wodze kulinarnej fantazji i lekko zmodyfikować tradycyjne świąteczne potrawy – dodając nowe składniki, czy podając je w nieco innej formie, aby w tym roku zaskoczyć najbliższych nowymi smakami?
Fot. Winiary
Każdy z nas bez wahania wymieni dania, które kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem. Jeśli chodzi o zupy, na polskich stołach najczęściej pojawia się barszcz czerwony, ale w niektórych regionach podaje się także zupę grzybową czy wigilijny żur. Zupa, która rozpoczyna wigilijną kolację, w tym roku może smakować nieco inaczej, wystarczy przygotować ją z nowymi składnikami. Klasyczna zupa grzybowa będzie smakować pysznie podana pod ziemniaczaną pierzynką, a smak wigilijnego żurku podkreśli wędzony łosoś. O idealny kolor, aromat i odpowiednie doprawienie tradycyjnego wigilijnego barszczu zadba Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa Winiary. Tę klasyczną zupę możemy wzbogacić samodzielnie przygotowanymi makowymi kluskami. Jedno jest pewne – będzie pysznie!
Przystawki na stół!
Jarzynowa sałatka, karp w galarecie, śledzie na tysiąc sposobów… Obowiązkowym punktem świątecznego menu są także zimne i ciepłe przystawki. Każdy z nas w zeszycie z przepisami ma swoje ulubione pozycje, które co roku goszczą na wigilijnym stole. Wystarczy pomysł, kilka dodatków, aby podać je w zupełnie nowej odsłonie. Nie bój się puścić wodze kulinarnej fantazji. Dla inspiracji proponujemy sałatkę jarzynową w formie tortu lub babeczek z ciasta francuskiego. Pyszny smak tradycyjnej sałatki, a także innych przekąsek gwarantuje Majonez Dekoracyjny Winiary, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach. Możemy wykorzystać go także do dekoracji innych świątecznych dań. Inspiracji z pewnością nie zabraknie!
Ryba w roli głównej
Ryby na świątecznym stole pojawiają się w wielu odsłonach - smażone, pieczone, po grecku, w galarecie, czy w sałatce. Zgodnie z polską tradycją na wigilijnej kolacji powinien pojawić się karp, coraz częściej sięgamy jednak także po inne gatunki ryb. Pyszną alternatywą dla tradycyjnych przepisów będzie ryba przygotowana w piekarniku w sosie śmietanowo-koperkowym. Danie udaje się doskonale zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej.