Letni podwieczorek: tarta malinowa z herbatą

Opublikowano: 2016-08-11 18:33:02, w kategorii: Porady

Zaletą lipca i sierpnia są sezonowe owoce, na które często czekamy cały rok. Poza wyjątkowym smakiem, zawierają także witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoje letnie menu. Przykładem jest tarta malinowa.

Fot. Ahmad Tea London

Fot. Ahmad Tea London

 

Tarta malinowa

Składniki:

Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)

270 g mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

szczypta cynamonu

łyżka ekstraktu z wanilii

120 g margaryny

 

Krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki 30%

120 g białej czekolady

2 łyżki cukru pudru

 

Herbata

2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London

70 ml wody

 

Dekoracja:

250 g świeżych malin

Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto kruche:  

Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.

 

Mus:

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.

 

Podanie:

Najlepiej z herbatą earl grey

 

 

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij