Letni podwieczorek: tarta malinowa z herbatą
Zaletą lipca i sierpnia są sezonowe owoce, na które często czekamy cały rok. Poza wyjątkowym smakiem, zawierają także witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoje letnie menu. Przykładem jest tarta malinowa.
Fot. Ahmad Tea London
Tarta malinowa
Składniki:
Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)
270 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
łyżka ekstraktu z wanilii
120 g margaryny
Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
120 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
Herbata
2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London
70 ml wody
Dekoracja:
250 g świeżych malin
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.
Mus:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.
Podanie:
Najlepiej z herbatą earl grey