Dietetyczne pączki
Tłusty czwartek to zmora osób będących na diecie. Na każdym kroku mnóstwo pokus, pączki ociekające lukrem, skórką pomarańczową, czy czekoladą, albo faworki, tudzież inne – kaloryczne słodkości.
Fot. Pixabay/CC0
Tłusty czwartek jest raz w roku (i całe szczęście!), więc na „małe, co nieco” możemy sobie pozwolić, jednak zamiast pączków, których dwudziesty rzut jest smażony w tym samym tłuszczu, zróbmy swoje pączki.
W przypadku pączków może trudno znaleźć cenne dla zdrowia składniki, ale na pewno można uniknąć tych szkodliwych, przetworzonych tłuszczy.
Przeciętny pączek z lukrem to ok. 420 kcal, w tym 7 g białka, ponad 15 g tłuszczy i 62 g węglowodanów, jeśli chcemy zjeść takich 5 szt. To daje to już ponad 2000 kalorii!
Proponowany przez nas pączek jest nieco mniejszy od tego z cukierni (średnica przeciętnego, sklepowego pączka to ok. 10 cm, a mojego ok. 7 cm), ale jeden to raptem 90 kcal, a w tym 2 g białka i 2,5 grama tłuszczu oraz 15 g węglowodanów.
Wyrobienie ciasta na pączki to ok. 10-15 minut. Potem ciasto musi postać ok. 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu, by podwoiło swój rozmiar. Kiedy to już nastąpi przekładamy je na stolnicę i placami ugniatamy na placek o wysokości ok. 1,5-2 cm, a następnie szklanką wykrawamy pączki. Na każde kółeczko kładziemy odrobinę dżemu wiśniowego niskosłodzonego (odrobina nie tylko ze względu na kalorie, ale przed wszystkim na fakt, że potem trzeba tego pączka skleić, a to niełatwa sprawa, jeśli dżemu jest za dużo:). Takie pączki wkłada się do papilotek na muffinki i znów odstawia na ok. 20 minut pod przykryciem, by ponownie wyrosły. To już prawie koniec. Teraz wystarczy wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i poczekać 10-15 minut.
Jeszcze ciepłe posmarowałam niewielką ilością lukru (na 30 sztuk 4 łyżki cukru pudru + sok z ½ cytryny).
Składniki na 30 szt. O średnicy 7 cm:
Mąka pszenna typu 500 – 500 g (cena 1,50 zł)
Drożdże – 50 g (ok. 1 zł)
3 żółtka + 1 całe jajko – (3,20 zł)
3 łyżki cukru brązowego nieafinowanego (ok. 2 zł)
Wanilia – ½ laski (ok. 4 zł)
Mleko 2% pasteryzowane – 200 ml (ok. 1,30 zł)
Masło – 50 g (1/4 kostki) (ok. 1,50 zł)
Dżem – 4 łyżeczki (ok. 3 zł)
Lukier – 4 łyżki cukru pudru (ok. 1zł)
Koszt całkowity 30 pączków: ok. 19 zł
Źródło: www.zMizerami.pl