Trwałość świątecznych rarytasów

Opublikowano: 2014-04-16 21:41:25, w kategorii: Porady

Zakupy przed świętami powinny być dobrze przemyślane. Chodzi o mądre wydawanie pieniędzy i rozsądek w konsumowaniu . Zapasy nie zawsze wychodzą na zdrowie. Jedzenie nieświeżych produktów oznacza dolegliwości, a wyrzucanie - straty, sięgające nawet 30 % żywności.

Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

 

Jakie produkty wybierać, gdy nie mamy pewności, czy wszystko zjemy w kilka dni, a zarazem boimy się, że zabraknie, gdy dopiszą apetyty i… goście?

Z wędlin

Istnieje podział kiełbas na trwałe (myśliwska, salami) i nietrwałe (mortadela, parówki, serdelki). Sucha kiełbasa poleży w lodówce parę tygodni. Dłużej będą zdatne wędliny w naturalnej, a nie sztucznej osłonce. Wiadomo też, że lepiej utrzymują się te w kawałku (laska, pęto), a nie w plasterkach. Krótką trwałość w porównaniu z podsuszanymi mają wędliny wędzone i wyraźnie wilgotne -€“ nie warto kupować  ich na zapas. Wędliny pakowane hermetycznie mogą być dobre do tygodnia czasu, o ile opakowanie nie jest otwierane.

Po rozpieczętowaniu nie trzymaj ich w folii. Daj je na suchy talerz i nakryj papierem śniadaniowym albo folią spożywczą. Także wędliny sprzedawane luzem dobrze jest trzymać w pergaminie lub pojemniku próżniowym, a nie w folii.

Niezależnie od wyboru, po dokonaniu zakupu nie trzymaj rzeczy w temperaturze pokojowej ani nie woź długo w  bagażniku. Gdy nie możesz od razu wracać do domu, przechowaj produkty w torbie termoizolacyjnej lub we wkładzie do lodówki turystycznej. Wędliny wymagają lepszego schłodzenia niż warzywa, dlatego odpowiednia jest dla nich środkowa półka lodówki.

Z ciast

Najmniej trwałe są ciasta z kremem i wrzucanymi owocami. Tych nie opłaca się robić i kupować na zapas. Co innego ciasta przekładane powidłem lub niewarstwowe, tylko jednolite, np. keksy. Z serników lepiej utrzymują się te tradycyjne, a nie bardzo wilgotne i puszyste czy z dodatkiem owoców. Lepiej od tzw. placków utrzymują się babki, ale te piaskowe, bo drożdżowe (choć zdrowsze) szybciej tracą walory smakowe i czerstwieją. Na zapas najbardziej opłaca się przygotować drobne, kruche ciasteczka.

Z sałatek

Żadnych nie warto robić na zapas, a zwłaszcza jeśli mają dodatek majonezu, śmietany, ryb czy owoców. Długo lub źle przechowywane mogą zaszkodzić, gdyż fermentują się i rozkładają. Po zjedzeniu mogą spowodować różne dolegliwości przewodu pokarmowego.

Sałatki, podobnie jak ciasta, nie mogą być trzymane odkryte koło innych produktów, zwłaszcza mięs.

amk

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij