Zalety maku

Opublikowano: 2012-12-08 21:04:56, w kategorii: Porady

Mak to jeden z głównych składników wypieków, ale też element dekoracji ciast i ciasteczek. Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez świątecznej kutii czy makowca. Zawiera wiele odżywczych składników.

Fot. Fotolia

Fot. Fotolia

Mak już w starożytności używany był jako przyprawa. Obecnie nadal z powodzeniem wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata, m.in. niemieckiej, austriackiej, węgierskiej, polskiej, hinduskiej, indochińskiej czy chińskiej.

Jeden owoc maku mieści około 140 000 malutkich ziarenek, a te z kolei zawierają około 44 – 50 procent oleju. Głównymi składnikami są również kwas linolenowy typu omega-6 i kwas oleinowy typu omega-9. Dzięki temu, że oprócz tłuszczu mak zawiera 18-25 procent białek, witaminy z grupy A, C, D i E oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas oraz błonnik, wspomaga procesy metaboliczne oraz przeciwdziała występowaniu oraz rozwojowi miażdżycy czy choroby wieńcowej.

Za dużo maku nie powinni jeść ludzie z nadwagą, odchudzający się i dbający o linię – 100 gramów maku, to około 480 kalorii oraz 40 gramów tłuszczu

Gatunków maku jest bardzo wiele. W Polsce są to m.in. mak alpejski, piaskowy, polny, pośredni czy wątpliwy. Według najbardziej popularnego podziału, wymienić możemy mak niebieski i biały. Ten pierwszy, pochodzący z Europy, znany z charakterystycznego intensywnego smaku i zapachu, wykorzystuje się do przygotowania np. kutii. Drugi, orientalny mak biały, zdecydowanie delikatniej oddziaływujący na nasze zmysły, ma swoje zastosowanie między innymi w produkcji rogali świętomarcińskich.

Polskiej kuchni nie można sobie wyobrazić bez szaroniebieskich ziarenek maku. Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że są one jednym z najpopularniejszych składników nadających świętom oraz innym uroczystościom wyjątkowego, magicznego charakteru. To właśnie ich używa się do różnego rodzaju wypieków, takich jak smakowite makowce, kutie, strucle, babki, pieczywo, rogaliki, herbatniki i torty. Do produkcji tych rarytasów wykorzystuje się masy, które sporządzić można poprzez gotowanie i kilkukrotne zmielenie maku, bądź też ozdabia się je używając go w surowej, suchej postaci.

Z maku powstaje również olej makowy. Jest to idealny sposób na uzupełnienie niedoboru kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie, które oprócz kwasów tłuszczowych omega-3, powinny być nieodzownym elementem naszych posiłków. Oba te kwasy określane są mianem NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) i warto, aby były spożywane jako uzupełnienie codziennej diety.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o., http://www.ros-sweet.pl/

Opr. kar

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij