Kulinarna impreza w Agrohurcie – promocja potraw z ziemniaków
W sobotę na giełdzie przy ulicy Lubelskiej odbędą się IV Podkarpackie Regionalia – „Od ziemniaka po frytkę”. W planie m.in. pokaz pieczenia gofrów ziemniaczanych oraz konkursy z nagrodami.
Fot. Wikipedia/Commons, Scott Bauer USDA
W sobotę, 21 września 2013 r. w centrum hurtowym Agrohurt przy ul. Lubelskiej (dawne PTHW, przed salonami Audi i Volkswagen) odbędą się po raz kolejny Podkarpackie Regionalia. Tym razem promowane będą ziemniaki i potrawy z ziemniaków.
Początek imprezy o godz. 8. Pierwszy punkt to „Od ziemniaka po frytkę”
- kiermasz wyrobów wędliniarskich, ziemniaczanych, serów, pieczywa, miodów, olejów jadalnych..
- degustacja produktów regionalnych, lokalnych oraz napojów
- smaki podkarpackie, czyli degustacja staropolskich potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich: kartoflanka, pyrczok, babka ziemniaczana, szagówki, szare kluski, kopytka, ryba pyrowa.
- prezentacja i charakterystyka różnych odmian ziemniaków
godz. 9.00 - Festiwal Kulinarnych Smaków:
- festiwal kulinarny kuchni staropolskiej
- pokaz kulinarny pieczenia gofrów ziemniaczanych
- prezentacja produkcji masła metodą staropolską
godz. 10.00 - Ziemniaczane Szaleństwo
- liczne konkursy, nagrody, niespodzianki
godz. 13.00 – Zakończenie imprezy