Wieczór z kresowym jadłem w Hotelu Bristol
Kuchnia kresowa kojarzy się wykwintnymi potrawami o wyszukanych sposobach przyrządzania i szerokiej gamie doskonałych składników.

Gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe bliny, kołduny z farszem z baraniny, kugelis ze skwarkami, rosolnik, kartacze, szpekuchy, cepeliny, a także różne potrawy z dziczyzny oraz czerpanie z wschodnich tradycji kulinarnych: ukraińskiej, tatarskiej, litewskiej czy rosyjskiej.
W ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez kulinarnych „Kuchnie Regionów” 2 sierpnia br. (piątek) o godz. 19.00 w restauracji „Wesele” hotelu Bristol (Rynek 20-23) w Rzeszowie rozpocznie się wieczór z muzyką i kuchnią z Kresów.
Kolację rozpoczną bliny gryczane z kwaśną śmietaną i kawiorem łososiowym, potem skosztować będzie można faramuszki czyli polewki piwnej, a także zakąsić swojskim gulaszem z jelenia, ze śmietaną i kopytkami w naleśnikowej sakiewce. Nie zabraknie równie doskonałych pierogów z kaczki na powidłach śliwkowych. Wieczór dla wszystkich wytrwałych smakoszy zamknie deser - lodowy nugat wiśniowy w malinowym sosie.
W czasie wieczoru - po raz pierwszy – swoje wyroby prezentować będą lokalni producenci żywności wysokiej jakości opartej o tradycję: sery wołoskie z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA” z Mszany oraz wędliny ekologiczne z Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli. Będzie także można pokosztować staropolskie wyroby z derenia przygotowane przez Arboretum w Bolestraszycach.
Muzykę i taniec zapewni Studencki Zespół Pieśni i Tańca Połoniny z Rzeszowa.
Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu Bristol: tel. +48 17 250 00 12; 250 00 50, mail: info@bristol-rzeszow.pl
ac