Sałatka góralska z oscypkiem - przepis
Świetnym pomysłem na zimowy obiad będzie smażony, panierowany ser, serwowany z frytkami i zasmażaną kapustą. Zwolennicy sycących posiłków mogą sięgnąć po knedle z wołowo-warzywnym gulaszem. Natomiast dla osób preferujących lżejsze propozycje świetnym wyborem będzie sałatka z oscypkiem.
Sałatka góralska
Składniki
- 200 g oscypka wędzonego
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- jedna cebula
- 2 garści ziaren słonecznika
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki oliwy
- łyżka Musztardy Kieleckiej Sarepskiej
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj warzywa, a następnie pokrój cebulę, pomidorki oraz oscypek. Wrzuć wszystkie składniki do miski. Na patelni podsmaż ziarna słonecznika. W międzyczasie w oddzielnej misce przygotuj sos z oliwy, Musztardy Kieleckiej Sarepskiej i soku z cytryny. Polej nim sałatkę, dodaj podsmażone ziarna oraz żurawinę. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Takie potrawy to świetny sposób na wprowadzenie górskiego klimatu do codziennego menu, szczególnie podczas ferii zimowych.