Sałatka góralska z oscypkiem - przepis

Opublikowano: 2025-02-13 15:36:52, w kategorii: Porady

Świetnym pomysłem na zimowy obiad będzie smażony, panierowany ser, serwowany z frytkami i zasmażaną kapustą. Zwolennicy sycących posiłków mogą sięgnąć po knedle z wołowo-warzywnym gulaszem. Natomiast dla osób preferujących lżejsze propozycje świetnym wyborem będzie sałatka z oscypkiem.

 

Sałatka góralska

Składniki

- 200 g oscypka wędzonego

- 150 g świeżego szpinaku

- 250 g pomidorków koktajlowych

- jedna cebula

- 2 garści ziaren słonecznika

- garść suszonej żurawiny

- 3 łyżki oliwy

- łyżka Musztardy Kieleckiej Sarepskiej

- łyżka soku z cytryny

- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyj warzywa, a następnie pokrój cebulę, pomidorki oraz oscypek. Wrzuć wszystkie składniki do miski. Na patelni podsmaż ziarna słonecznika. W międzyczasie w oddzielnej misce przygotuj sos z oliwy, Musztardy Kieleckiej Sarepskiej i soku z cytryny. Polej nim sałatkę, dodaj podsmażone ziarna oraz żurawinę. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

Takie potrawy to świetny sposób na wprowadzenie górskiego klimatu do codziennego menu, szczególnie podczas ferii zimowych.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij