Żywność ekologiczna - co kryje etykieta

Opublikowano: 2013-07-14 19:05:20, w kategorii: Porady

„Jesteśmy tym, co jemy”, dlatego w trosce o nasze zdrowie i dobre samopoczucie zwróćmy uwagę na to, czy kupujemy odpowiednią żywność.

Żywność ekologiczna - co kryje etykieta

 

Zdrowa, naturalna, ekologiczna, a może organiczna?

Choć istnieje wiele określeń, tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. „organic food”) czy „organiczna”. Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych oraz stosowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO). Zasady ekologicznej produkcji muszą być przestrzegane w równym stopniu na wszystkich etapach całego łańcucha przetwórczego.

Ekologia w sklepach

Sklepów z ekologiczną żywnością jest w Rzeszowie kilka, są też działy z organicznymi produktami w niektórych marketach.

– Oferujemy cały szereg eko-produktów: od napojów, poprzez ciastka, cukierki i dżemy, aż po makarony i organiczne sosy pomidorowe – mówi Mateusz Frycze, Kierownik Bistro i Sklepiku Szwedzkiego w IKEA Kraków. - Wszystkie wytworzono według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego i odpowiednio oznaczono unijnym logo z listkiem oraz numerem jednostki certyfikującej.

Kupując produkty z unijnym logotypem w kształcie listka i – obowiązkowo - nazwą lub numerem jednostki certyfikującej na opakowaniu, możemy mieć pewność, że wybieramy żywność organiczną. Pamiętajmy też, że na etykiecie powinna znaleźć się również nazwa podmiotu przygotowującego produkt do obrotu (producenta rolnego, przetwórcy lub sprzedawcy) oraz informacja, czy pochodzi on z UE czy spoza niej. W Polsce certyfikaty przyznaje 10 jednostek, m.in.: Polskie Centrum Badań i Certyfikacji (PCBC), AGRO BIO TEST, Biocert Małopolska, Cobico i Ekogwarancja PTRE. Wszystkie zostały oznaczone cyframi, co ułatwia ich identyfikację. Na etykietach produktów ekologicznych znajdziemy też nazwy jednostek pochodzących z innych krajów UE oraz spoza niej (np. znak rolnictwa ekologicznego USDA przyznawany przez Departament Rolnictwa USA).

Certyfikat UTZ

„Używki” doczekały się swojego programu certyfikacji – UTZ, niezależnej organizacji non-profit zrzeszającej rolników oraz firmy zaangażowane w odpowiedzialną uprawę i dostawy kawy, herbaty oraz kakao na całym świecie. Termin UTZ w języku majów oznacza „dobry”, a więc: dobre praktyki rolne, racjonalne zarządzanie, bezpieczne i higieniczne warunki pracy, lepsze możliwości dla rodzin rolników i środowiska naturalnego.

ra

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij