Jak urządzić małą kuchnię?
Nawet małą kuchnię, o najbardziej popularnej w blokach powierzchni ok. 7 – 8 mkw, można tak zaaranżować, że będzie sprawiać wrażenie bardziej przestronnej.
Kuchnia jest punktem, gdzie domownicy wspólnie spędzają najwięcej czasu.
- Warto więc zadbać, by było to wnętrze wygodne i funkcjonalne, w którym wszystko jest dobrze poukładane, a całość wygląda estetycznie – mówi Katarzyna Kosiba – Seweryn, kierownik projektowania wnętrz z IKEA Kraków. - Większość nowopowstających mieszkań ma nie tylko małą kuchnię, ale dodatkowo otwartą na salon. Brak tu miejsca na niepotrzebne sprzęty, tym bardziej na pozostawione w chaosie i nieporządku różne akcesoria kuchenne.
Jeśli myślimy o odświeżeniu czy remoncie pomieszczenia, warto z góry zaplanować, aby każda z szafek spełniała inną funkcję i wspierała nas w kolejnych etapach przygotowywania posiłków. Osobna na spiżarnię i przechowywanie produktów, kolejna na naczynia do posiłków ciepłych i zimnych. Ważne jest miejsce na rzeczy do serwowania posiłków i zdobienia stołu.
Zaczynając od detali, na ogólnym wrażeniu kończąc - każda kuchnia, o ile została właściwie zaprojektowana, może być i funkcjonalna, i efektowna. Wystarczy pomyśleć o rożnych systemach pomocnych w przechowywaniu i rozmieszczeniu akcesoriów. W szafkach górnych i dolnych możemy zamontować karuzele, ułatwiające odszukanie garnka ukrytego nawet w najdalszym ich kącie. Dobrze sprawdzają się również wysuwane kosze czy druciane półki – od razu widać, co w nich przechowujemy. Szuflady warto wyłożyć matą ochronną i zaopatrzyć w modułowe wkłady (podziałki), segregujące sztućce i inne drobiazgi. Talerze staną w karnym szeregu, gdy ujarzmimy je właściwym uchwytem, a pokrywki zapędzimy do odpowiednich przegródek.
Różne rodzaje relingów (uchwytów), zamontowane na ścianach, pomogą zagospodarować każdą przestrzeń, będą tez miejscem na chochle, trzepaczki, duże łyżki czy durszlaki. Noże mogą zawisnąć na magnetycznej listwie przymocowanej do ściany.
Trzeba też zagospodarować odpady, najlepiej przez sortowanie. To najlepszy sposób, by segregacja stała się naszym codziennym, naturalnym nawykiem. Najlepiej umieścić je bezpośrednio pod zlewem na wysuwanej tacy. Łatwo je wyjąć i przenieść z miejsca na miejsce, a przykrywki zapobiegną wydostawaniu się nieprzyjemnych zapachów.