Co można przyrządzić z truskawek?

Opublikowano: 2013-06-27 21:45:28, w kategorii: Porady

Truskawki sprawdzają się nie tylko w wydaniach na słodko, ale mogą być składnikiem znakomitych w smaku letnich sałatek.

Fot. Knorr

Fot. Knorr

 

Sprawdzają się w kompozycjach z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Ponadto udane zielono-czerwone zestawienie to Sałatka z truskawek i szparagów.

- Być może nie wszyscy wiedzą, ale truskawki wspaniale smakują zestawione w sałatce z serami – mówi Piotr Murawski,“ szef kuchni Knorr. - Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu rokpol -€“ jego orzechowy smak przełamuje słodycz truskawek. Kontrastowym zestawieniem charakteryzuje się także Sałatka z burakiem i truskawkami z dodatkiem twarogu. Ta jakże niebanalna kompozycja wprawi w zachwyt niejednego smakosza letnich sałatek! Szef kuchni zapewnia, że truskawki wspaniale współgrają również z takimi składnikami sałatek, jak np. owoce morza, szynka parmeńska czy inne sezonowe owoce. Potwierdzeniem jest Egzotyczna sałatka na upalne lato. Pachnące maliny, soczysty arbuz, kawałki dojrzałych słodkich truskawek, a wśród nich liście rukoli i krewetki.

 

Jak wybierać truskawki?

Na co przy zakupie zwracać uwagę? Jak można jeszcze przyrządzać truskawki? Oto kilka wskazówek szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:

- Przy zakupie truskawek należy zwrócić uwagę na ich ułożenie w łubiance. Jako że są delikatne, nie mogą być ściśnięte. W przeciętnej wielkości łubiance mieści się ok. 2 kg owoców.

- Wybierajmy truskawki błyszczące, suche, z szypułkami.

- Przed zakupem sprawdźmy, czy czujemy zapach truskawek. Ich aromat powinien być dla nas wyczuwalny, słodki.

- Truskawki myjmy tuż przed spożyciem lub dalszym wykorzystaniem w kuchni. Owoce odłożone na później włóżmy luźno do pojemnika z wilgotnym ręcznikiem na dnie.

- Truskawki solo znakomicie smakują posypane… pieprzem

- Salsa z truskawek, czerwonej cebuli, papryczki chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki wspaniale pasuje do mięs, ryb i dań z grilla.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij