Co można przyrządzić z truskawek?
Truskawki sprawdzają się nie tylko w wydaniach na słodko, ale mogą być składnikiem znakomitych w smaku letnich sałatek.
Fot. Knorr
Sprawdzają się w kompozycjach z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Ponadto udane zielono-czerwone zestawienie to Sałatka z truskawek i szparagów.
- Być może nie wszyscy wiedzą, ale truskawki wspaniale smakują zestawione w sałatce z serami – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. - Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu rokpol - jego orzechowy smak przełamuje słodycz truskawek. Kontrastowym zestawieniem charakteryzuje się także Sałatka z burakiem i truskawkami z dodatkiem twarogu. Ta jakże niebanalna kompozycja wprawi w zachwyt niejednego smakosza letnich sałatek! Szef kuchni zapewnia, że truskawki wspaniale współgrają również z takimi składnikami sałatek, jak np. owoce morza, szynka parmeńska czy inne sezonowe owoce. Potwierdzeniem jest Egzotyczna sałatka na upalne lato. Pachnące maliny, soczysty arbuz, kawałki dojrzałych słodkich truskawek, a wśród nich liście rukoli i krewetki.
Jak wybierać truskawki?
Na co przy zakupie zwracać uwagę? Jak można jeszcze przyrządzać truskawki? Oto kilka wskazówek szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:
- Przy zakupie truskawek należy zwrócić uwagę na ich ułożenie w łubiance. Jako że są delikatne, nie mogą być ściśnięte. W przeciętnej wielkości łubiance mieści się ok. 2 kg owoców.
- Wybierajmy truskawki błyszczące, suche, z szypułkami.
- Przed zakupem sprawdźmy, czy czujemy zapach truskawek. Ich aromat powinien być dla nas wyczuwalny, słodki.
- Truskawki myjmy tuż przed spożyciem lub dalszym wykorzystaniem w kuchni. Owoce odłożone na później włóżmy luźno do pojemnika z wilgotnym ręcznikiem na dnie.
- Truskawki solo znakomicie smakują posypane… pieprzem
- Salsa z truskawek, czerwonej cebuli, papryczki chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki wspaniale pasuje do mięs, ryb i dań z grilla.