Przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych
Drugie śniadanie dla ucznia to ważna część jego codziennej diety. Dlatego w śniadaniówce powinny znaleźć się różnorodne potrawy, odpowiednio zbilansowane i pożywne. Ważnym składnikiem każdego posiłku są produkty zbożowe, będące głównym źródłem energii. Tak przyrządzony posiłek, uwzględniający produkty zbożowe, zapewni dziecku więcej siły do zabawy i lepszą koncentrację do nauki.
Oto 5 pomysłów na smaczne i szybkie dania na wynos dla dzieci w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe”.
Babeczki jaglane ze szpinakiem
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (na 12 porcji):
-
200g kaszy jaglanej
-
500ml wody
-
1 średnia szalotka
-
300g szpinaku
-
4 jajka
-
200g twarogu
-
100g startego sera np. mozzarelli lub goudy
-
½ szklanki śmietany
-
½ łyżeczki papryki słodkiej
-
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
-
sól, pieprz do smaku
-
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wypłukać kaszę, a następnie wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Pokroić szalotkę w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem udusić na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać w misce, doda
pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wymiesza
i doda
ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wszystko wymiesza
. Wykłada
do wcześniej przygotowanych foremek. Można piec bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 20 - 25 minut.
Fritatta z kukurydzą
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (4-6 porcji):
-
1 średnia czerwona papryka
-
słoik kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu)
-
½ szklanki śmietany 18%
-
80g świeżego szpinaku baby
-
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
-
8 jajek
-
½ szklanki startego sera
-
szczypta soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć kukurydzę z zalewy. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbić jajka do miski i wymiesza
rózgą kuchenną. Doda
śmietanę, olej, starty ser. Wymiesza
i doda
pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać swoje ulubione zioła. Wymiesza
i przełożyć do foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 - 18 minut.
Placki z kaszy gryczanej
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (18-20 porcji):
-
4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (około 50 g suchej kaszy)
-
200g ugotowanej marchewki
-
5 różyczek (około 100 g) brokuła
-
½ cukinii
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej
-
1 jajko
-
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ugotować marchewkę i brokuł w osolonej wodzie. Gotować warzywa do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. W tym samym czasie ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę zblendować lub rozdrobni
widelcem. Doda
pokrojonego brokuła, startą cukinię, jajko, mąkę i olej. Połączyć wszystkie składniki i na koniec dodać ugotowaną kaszę i znów całość wymiesza
. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony.
Owsiane batoniki
(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)
Składniki (8 porcji):
-
1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
-
1 szklanka płatków owsianych (100 g)
-
1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
-
1 łyżka miodu (20 g)
-
opcjonalnie szczypta cynamonu
-
garść malin lub jagód (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę jabłka (aby otrzymać 200 g musu potrzeba ok. 2 dużych jabłek) dusić aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu doda
miód. Mus połączyć z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie wymiesza
. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrówna
. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i piec przez ok. 25 minut.
Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem
(przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej profil na Instagramie Mamauczy_jeść)
Składniki (5 porcji):
-
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
200g mleka
-
2 jajka
-
przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
-
przyprawy do twarożku: sól, pieprz mielony
-
250g twarogu półtłustego
-
150g jogurtu naturalnego
-
7 rzodkiewek
-
3 małe ogórki gruntowe
-
3 łyżki posiekanego koperku
-
20g oleju
-
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce połączyć mąkę, jajka oraz mleko. Dokładnie wymiesza
na jednolitą masę (można użyć łopatki lub miksera). Następnie doda
olej, przyprawy oraz proszek do pieczenia i ponownie wymiesza
. Masa powinna być dosyć gęsta. Rozgrzać gofrownicę. W międzyczasie, w mniejszej misce rozdrobni
twaróg widelcem. Do twarogu doda
jogurt, sól, pieprz i całość wymiesza
. Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Do twarogu doda pokrojone warzywa i posiekany koperek, jogurt i połączyć wszystkie składniki. Do rozgrzanej gofrownicy nalewa porcje ciasta i piec na najwyższej mocy. Na ciepłe gofry nakłada twarożek.