Przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych

Opublikowano: 2024-08-27 13:33:37, w kategorii: Porady

Drugie śniadanie dla ucznia to ważna część jego codziennej diety. Dlatego w  śniadaniówce powinny znaleźć się różnorodne potrawy, odpowiednio zbilansowane i pożywne. Ważnym składnikiem każdego posiłku są produkty zbożowe, będące głównym źródłem energii. Tak  przyrządzony posiłek, uwzględniający produkty zbożowe, zapewni dziecku więcej siły do zabawy i lepszą koncentrację do nauki.

 

Oto 5 pomysłów na smaczne i szybkie dania na wynos dla dzieci w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i  zdrowe”.



Babeczki jaglane ze szpinakiem

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 12 porcji):

  • 200g kaszy jaglanej

  • 500ml wody

  • 1 średnia szalotka

  • 300g szpinaku

  • 4 jajka

  • 200g twarogu

  • 100g startego sera np. mozzarelli lub goudy

  • ½ szklanki śmietany

  • ½ łyżeczki papryki słodkiej

  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

  • sól, pieprz do smaku

  • 1 łyżka masła



Przygotowanie:

Wypłukać kaszę, a następnie wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Pokroić szalotkę w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem udusić na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać w misce, doda

pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wymiesza

i doda

ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wszystko wymiesza

. Wykłada

do wcześniej przygotowanych foremek. Można piec bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 20 - 25 minut.

 

Fritatta z kukurydzą

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 średnia czerwona papryka

  • słoik kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu)

  • ½ szklanki śmietany 18%

  • 80g świeżego szpinaku baby

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 8 jajek

  • ½ szklanki startego sera

  • szczypta soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego



Przygotowanie:

Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć kukurydzę z zalewy. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbić jajka do miski i wymiesza

rózgą kuchenną. Doda

śmietanę, olej, starty ser. Wymiesza

i doda

pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać swoje ulubione zioła. Wymiesza

i przełożyć do foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 - 18 minut.



Placki z kaszy gryczanej

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (18-20 porcji):

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (około 50 g suchej kaszy)

  • 200g ugotowanej marchewki

  • 5 różyczek (około 100 g) brokuła

  • ½ cukinii

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ugotować marchewkę i brokuł w osolonej wodzie. Gotować warzywa do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. W tym samym czasie ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę zblendować lub rozdrobni

widelcem. Doda

pokrojonego brokuła, startą cukinię, jajko, mąkę i olej. Połączyć wszystkie składniki i na koniec dodać ugotowaną kaszę i znów całość wymiesza

. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony.



Owsiane batoniki

(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)

Składniki (8 porcji):

  • 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)

  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)

  • 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)

  • 1 łyżka miodu (20 g)

  • opcjonalnie szczypta cynamonu

  • garść malin lub jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę jabłka (aby otrzymać 200 g musu potrzeba ok. 2 dużych jabłek) dusić aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu doda

miód. Mus połączyć z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie wymiesza

. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrówna

. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i piec przez ok. 25 minut.



Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem 

(przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej profil na Instagramie Mamauczy_jeść)

Składniki (5 porcji):

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 200g mleka

  • 2 jajka

  • przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

  • przyprawy do twarożku: sól, pieprz mielony

  • 250g twarogu półtłustego

  • 150g jogurtu naturalnego

  • 7 rzodkiewek

  • 3 małe ogórki gruntowe

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 20g oleju

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

W misce połączyć mąkę, jajka oraz mleko. Dokładnie wymiesza

na jednolitą masę (można użyć łopatki lub miksera). Następnie doda

olej, przyprawy oraz proszek do pieczenia i ponownie wymiesza

. Masa powinna być dosyć gęsta. Rozgrzać gofrownicę. W międzyczasie, w mniejszej misce rozdrobni

twaróg widelcem. Do twarogu doda

jogurt, sól, pieprz i całość wymiesza

. Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Do twarogu doda pokrojone warzywa i posiekany koperek, jogurt i połączyć wszystkie składniki. Do rozgrzanej gofrownicy nalewa porcje ciasta i piec na najwyższej mocy. Na ciepłe gofry nakłada twarożek.

 

 

Organizatorem kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij