Przepisy na danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem oraz na risotto z pieczarkami i majerankiem

Opublikowano: 2024-04-14 14:35:30, w kategorii: Porady

Tak często zapominamy o przygotowywaniu dobrze smakujących i zbilansowanych posiłków. Podajemy kilka prostych wskazówek, które pomogą w codziennym tworzeniu najlepszych dań i wprawią w dobry nastrój każdego dnia. To pomysły na zdrowe i pożywne potrawy, które są nie tylko szybkie i łatwe do przygotowania, ale również sycące i smaczne.

 

Dlaczego warto zadbać o urozmaicone posiłki?

Zdrowa dieta ma istotny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Zapewnienie organizmowi odpowiednich składników odżywczych może poprawiać nastrój, zredukować stres oraz zwiększyć poziom energii. Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w codziennym życiu przekłada się także na długoterminowe korzyści. Odpowiedzialne podejście do diety może przyczynić się do zapobiegania wielu chorobom przewlekłym i poprawy jakości życia na przestrzeni lat. Dlatego koniecznie pamiętajcie o tym, by sięgać po zdrowe produkty i wprowadzić do swojej diety warzywa oraz owoce.

Smaczne dania na każdą okazję

Codzienne posiłki to nie tylko konieczność, lecz przede wszystkim doskonała okazja do eksploracji kulinarnego świata. Nie zapomnijcie o eksperymentowaniu z przepisami, co z pewnością urozmaici Wasze dania i wprawi Was w jeszcze lepszy nastrój! Nieważne czy przygotowujecie szybki lunch do pracy, rodzinny obiad czy romantyczną kolację – na pewno posmakuje Wam aromatyczne risotto, które z pewnością będziecie chcieli robić minimum raz w tygodniu!

Risotto z pieczarkami i majerankiem

risotto-z-pieczarkami-i-majerankiem.jpg

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 350 g ryżu arborio
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 750 ml wody
  • 90 ml wina wytrawnego martini
  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
  • 60 g startego parmezanu
  • Szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.
  2. Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.
  3. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.
  4. Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wodę.
  5. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
  6. Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
  7. Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.

Praktyczne wskazówki do zastosowania w kuchni

Doskonale wiemy, że dbanie o odpowiednie posiłki może być przytłaczające. Jednak mamy dla Was kilka praktycznych wskazówek na temat tego, w jaki sposób zorganizować przestrzeń i swój czas, by zawsze znaleźć chwilę na dobry i zbilansowany posiłek. Zacznijmy od organizacji kuchni. Planowanie posiłków na cały tydzień i sporządzenie związanej z tym listy zakupów może znacząco ułatwić codzienne funkcjonowanie. Pozwala to z góry przemyśleć, co i kiedy gotować, minimalizując chaos i zbędne wizyty w sklepie. Warto również zadbać o dobrze zorganizowaną przestrzeń. Przyporządkowanie konkretnego miejsca dla każdej grupy produktów w lodówce i spiżarni ułatwi utrzymanie porządku i szybkie znalezienie potrzebnych składników. Oprócz tego warto planować regularne porządki, podczas których zaplanujecie organizację kuchni na nowo. Usuńcie zbędne przedmioty, sprawdźcie daty ważności oraz uporządkujcie przestrzeń w szafkach i w lodówce. A kiedy lepszy czas na zorganizowanie nowego miejsca do gotowania niż zbliżająca się wiosna?

Łatwe i szybkie danie dla zabieganych

Szybkie tempo życia często zmusza nas do kupowania gotowych dań. Zazwyczaj nie najadamy się odpowiednio takimi posiłkami i podjadamy wieczorami, przez co możemy gorzej spać. Nie zapominajcie o tym, że w lepszej organizacji czasu pomoże Wam wcześniejsze planowanie jedzenia oraz zamrażanie. Jeśli zdarzy się, że nie zjecie całego obiadu, możecie śmiało go zamrozić. W dniu, w którym macie mało czasu, sprawdzi się idealnie jako zdrowa i ciekawa alternatywa dla gotowego jedzenia ze sklepu. My znamy sposób na to, by zrobić obiad łatwo i to w dodatku tylko w jednym garnku! Sprawdzi się idealnie na lunch w pracy czy w szkole.


Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem

 

jednogarnkowe-danie-z-kasza-peczak-warzywami-i-kurczakiem.jpg
n


Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak
  • 1 opakowanie Fix Gulasz Knorr
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • ½ szklanki groszku zielonego mrożonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
  2. Piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.
  3. Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż chwilę razem.
  4. Całość zalej 500 ml wody i zagotuj. Żeby danie było odpowiednio gęste i dobrze doprawione dodaj Fix Knorr - Gulasz. Wymieszaj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
  5. Pod koniec dodaj zielony groszek. Całość ponownie zagotuj. Danie podawaj na ciepło z ugotowanym pęczakiem i np. z chrupiącymi grzankami.

Śniadanie, czyli Wasz najlepszy przyjaciel

Jeśli chcecie dobrze rozpocząć dzień, nie możecie pomijać śniadań! Dostarczają one organizmowi niezbędnej energii, pobudzają umysł i stanowią fundament zdrowego stylu życia. Poranne przygotowanie śniadania daje również szansę na chwilę spokoju i przyjemności przed rozpoczęciem intensywnego dnia. Dlatego warto zadbać, by śniadanie zawsze było obecne w naszym porannym harmonogramie.

Zdrowie rozpoczyna się od odpowiednich posiłków

Nasze nawyki żywieniowe wpływają nie tylko na kondycję fizyczną, ale również na poziom energii, nastrój i zdolność koncentracji. Wybór odpowiednich składników odżywczych może stać się fundamentem pełniejszego i bardziej zrównoważonego stylu życia. Każdy organizm jest inny, dlatego warto zwrócić uwagę na własne potrzeby, preferencje i ewentualne ograniczenia żywieniowe. Dopasowanie diety do stylu życia, aktywności fizycznej i codziennych wyzwań może pozytywnie wpłynąć na Wasz poziom energii, wydolność oraz jakość snu.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij