Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy
Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
SERNIK Z ROSĄ
Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Składniki na ciasto:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
¼ szklanki cukru
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
80 g masła z Piątnicy
Składniki na masę serową:
-
1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
-
¾ szklanki cukru
-
½ szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
-
1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
-
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
2 jajka
-
4 żółtka
-
½ szklanki wiórków kokosowych
-
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotuj ciasto:
-
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
-
Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
Przygotuj masę serową:
-
Wszystkie składniki - oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru - dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
-
Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
-
W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
-
Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
-
Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.
SERNIK PISTACJOWY
Składniki na spód:
-
100 g Masła z Piątnicy
-
130 g herbatników
-
7 g soli w płatkach
-
50 g pistacji
Składniki na masę serową:
-
1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
-
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
-
8 jaj
-
100 g cukru
-
300 g pasty pistacjowej
-
50 g pistacji prażonych
-
4 łyżki wody różanej
Składniki na polewę:
-
100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
-
100 g białej czekolady
Składniki dekoracyjne:
-
10 g pistacji
-
5 g kwiatu róży
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
-
Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
-
Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
-
Spód schłódź w lodówce.
Przygotuj masę serową:
-
Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
-
Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
-
Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
-
Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.
Przygotuj polewę:
-
Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
-
Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.
SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM
Składniki na spód:
-
120 g Masła z Piątnicy
-
240 g ciasteczek korzennych
-
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
-
500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
-
250 g Mascarpone z Piątnicy
-
200 g białej czekolady
-
400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
-
80 g miodu lipowego
-
15 g żelatyny
-
sok z ½ cytryny
-
1 łyżeczka cynamonu
-
zimna woda – do namoczenia żelatyny
-
pół szklanki wrzącej wody
Składniki dekoracyjne:
-
cynamon
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
-
Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
-
Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.
Przygotuj masę serową:
-
Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
-
W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
-
Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
-
Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
-
Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
-
Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
-
Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
-
Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
-
Przed podaniem posyp obficie cynamonem.