Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy

Opublikowano: 2024-03-31 15:08:54, w kategorii: Porady

Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

 

SERNIK Z ROSĄ

Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ¼ szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 80 g masła z Piątnicy

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy

  • ¾ szklanki cukru 

  • ½  szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy

  • 1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 2 jajka

  • 4 żółtka

  • ½ szklanki wiórków kokosowych

  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotuj ciasto:

  1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.

  2. Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.

  3. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Przygotuj masę serową:

  1. Wszystkie składniki - oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru - dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.

  2. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.

  3. W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.

  4. Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.

  5. Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.

 

SERNIK PISTACJOWY

Składniki na spód:

  • 100 g Masła z Piątnicy

  • 130 g herbatników

  • 7 g soli w płatkach

  • 50 g pistacji

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy

  • 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy

  • 8 jaj

  • 100 g cukru

  • 300 g pasty pistacjowej

  • 50 g pistacji prażonych

  • 4 łyżki wody różanej

Składniki na polewę:

  • 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy

  • 100 g białej czekolady

Składniki dekoracyjne:

  • 10 g pistacji

  • 5 g kwiatu róży

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

  1. Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.

  2. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.

  3. Spód schłódź w lodówce.

Przygotuj masę serową:

  1. Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.

  2. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.

  3. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.

  4. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.

Przygotuj polewę:

  1. Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.

  2. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.

 

SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM

Składniki na spód:

  • 120 g Masła z Piątnicy

  • 240 g ciasteczek korzennych

  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:

  • 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy

  • 250 g Mascarpone z Piątnicy

  • 200 g białej czekolady

  • 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy

  • 80 g miodu lipowego

  • 15 g żelatyny

  • sok z ½ cytryny

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • zimna woda – do namoczenia żelatyny

  • pół szklanki wrzącej wody

Składniki dekoracyjne:

  • cynamon

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

  1. Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.

  2. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.

 

Przygotuj masę serową:

  1. Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.

  2. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.

  1. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.

  2. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.

  3. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.

  4. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.

  5. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.

  6. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.

  7. Przed podaniem posyp obficie cynamonem.

Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!


Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica

Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij