Dania z kaczki
Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia
2 świeże piersi z kaczki
Marynata:
3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka miodu
1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody
Sposób przygotowania:
- Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
- Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną.
- Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 pierś z kaczki
Dymka pokrojona w słupki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego
1 ugotowany burak pokrojony w słupki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
4 cm białej części pora pokrojonej w słupki
Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski
1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
- Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
- Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.
- Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake
Ilość porcji: 6
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
1 kg schabu środkowego
2 cebule drobno pokrojone
3 łyżki oleju
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 żółtko
Marynata:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Pieprz czarny do smaku
Sos:
150 ml Sosu teriyaki House of Asia
100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
- Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia.
- Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.