Magia Kapadocji w jesiennej odsłonie
Kapadocja, ze swoim nieziemskim krajobrazem, pojawia się chyba na „liście miejsc do zobaczenia” wszystkich podróżników odwiedzających Türkiye (Turcję). Unikalne formacje skalne, wspaniałe podziemne miasta z kilkudziesięciometrowymi tunelami, domy wykute w skałach, kościoły, klasztory, lot balonem pobyt w hotelach w jaskiniach sprawiają, że temu regionowi nie sposób się oprzeć.
Lot balonem w przestworza
Wśród aktywności nieodłącznie związanych z Kapadocją zawsze wymieniany jest podniebny lot kolorowym balonem na ogrzane powietrze. Wyruszając wcześnie rano na powietrzną wycieczkę można podziwiać znane na całym świecie baśniowe kominy z wysokości 800 metrów. Ta jedyna w swoim rodzaju podróż w przestworzach to również wspaniała okazja dla tych, którzy lubią dokumentować swoje wyjazdy licznymi fotografiami i filmami.
Baśniowe kominy jesienią
Kształtowane przez tysiące lat baśniowe kominy to pierwsze skojarzenie, które przychodzi na myśl, gdy mowa o Kapadocji. Przez miliony lat deszcz i wiatr formowały miękkie warstwy powstałe z lawy i popiołu wyrzuconego przez pobliskie wulkany, takie jak Erciyes, Hasandağ i Güllüdağ, tworząc dzisiejsze kominy wróżek. Wprawdzie region ten jest zachwycający przez cały rok, jednak najlepszym okresem na wizytę i podziwianie tego malowniczego krajobrazu jest wrzesień i październik. Jesienna pogoda w Kapadocji sprawi, że podróż będzie jeszcze bardziej wyjątkowa.
Niesamowite podziemne miasta
Park Narodowy Göreme, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 1985 roku, jest jedną z najważniejszych atrakcji regionu. Göreme wyróżnia się wczesnochrześcijańskimi klasztorami i kościołami wykutymi w skałach, ozdobionymi freskami przedstawiającymi świętych. Podziemne miasta z VII-VIII w. p.n.e. to jedna z najwspanialszych atrakcji Kapadocji, pozwalająca odwiedzającym jednocześnie doświadczyć magii natury, historii i architektonicznego kunsztu starożytnych mieszkańców regionu. W tych podziemnych miastach wykutych w skałach tufowych, takich jak Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak i Mazı, znajdowały się pomieszczenia mieszkalne, tunele, piwnice, magazyny żywności, kuchnie, stajnie dla zwierząt, szyby wentylacyjne i świątynie, mogące pomieścić dziesiątki tysięcy ludzi jednocześnie.
Inne niezwykłe zabytki w okolicy to Zamek Ortahisar, jedna z pierwszych wielopiętrowych osad na świecie, Dolina Devrent, znana z bajkowego komina w kształcie wielbłąda oraz „Üç Güzeller”(„Trzy piękności”), czyli trzy sąsiadujące ze sobą baśniowe kominy zwane „ojcem, matką i dzieckiem”. Do „miejsc, które koniecznie trzeba zobaczyć” w Kapadocji należą też Paşabağı, w którym znajduje się najsłynniejszy z kominów wróżek, oraz Mustafapaşa, ogłoszona jedną z najlepszych wiosek turystycznych na świecie przez Światową Organizację Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO).
Luksusowe przeżycia w „hotelach jaskiniowych”
Luksusowe hotele wykute w skałach w Kapadocji doskonale komponują się z zapierającą dech w piersiach scenerią regionu, zapewniając gościom jedyne w swoim rodzaju doświadczenie. W obiektach tych, które zostały przekształcone w hotele z nowoczesnymi udogodnieniami, panuje mistyczny wystrój i relaksująca atmosfera. Doskonałym sposobem na spędzenie czasu w chłodniejszym, jesiennym okresie jest wypicie kieliszka lokalnego wina i cieszenie się widokiem zachodzącego słońca. Dzień w takim hotelu można rozpocząć od kąpieli w odkrytych basenach otoczonych skałami, a zakończyć go relaksującym masażem w spa.
Głęboko zakorzeniona tradycja produkcji wina
Odwiedzając Kapadocję, region o tradycji winiarskiej sięgającej tysiące lat wstecz, koniecznie trzeba spróbować tutejszych, wyśmienitych win. Swoją niepowtarzalną kompozycję zawdzięczają tufom wulkanicznym, które wzbogacają smak słynnych winogron z regionu Anatolii, takich jak Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere, Narince i Emir. Podczas wycieczki do Kapadocji można udać się do otwartych przez cały rok winiarni lub wziąć udział w degustacjach organizowanych przez znanych winiarzy.
Lokalne smaki
Kapadocja, to nie tylko niezwykłe ukształtowanie terenu, ale również pyszna kuchnia. Unikalną potrawą Kapadocji, znanej z ceramiki, jest kebab w glinianym garnku (testi kebabı). Przygotowuje się go gotując mięso, warzywa i soczewicę na wolnym ogniu w szczelnie zamkniętym glinianym garnku w tradycyjnym piecu. Inne regionalne dania, których trzeba spróbować, to Nevşehir mantısı – rodzaj małych pierożków podobnych do ravioli, Köftür – turecki przysmak z soku winogronowego z winogron uprawianych w okolicy, Kuru Kaymak –suszona śmietanka, która jest zwykle podawana z organicznym miodem oraz Tereyağlı un helvası – chałwa z mąki i masła.
.