Słodkie wino z greckiej winnicy

Opublikowano: 2023-08-03 18:55:22, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Winnica z Samos posiada 1600 hektarów winorośli. z pięknym krajobraze. Większość z 25 wiosek należących do terroir wina Samos leży w północnej części wyspy, mało uczęszczanej przez turystów. Dzięki temu winogrona mają szansę dojrzewać powoli i pewnie, osiągając bogatą zawartości cukru, niezbędnego do stworzenia słodkiego wina Muscat.

 

 

Od 2005 roku w tych malowniczych okolicznościach działa Muzeum Wina Samos, które znajduje się w jednej z najstarszych części winnicy. 

Wina te są nagradzane licznymi nagrodami.

 

Samos PHYLLAS - Wino białe słodkie

Wino te dojrzewa w małych beczkach do 500 L o jasnej żółto-zielonej barwie. Wytwarzane jest z organicznych winorośli. Znakomicie wyczuwalny aromat dojrzałej moreli, konfitur z owoców o intensywnym i harmonijnym zapachu przygotuje na niezwykłe doznania. W smaku jest miękkie i przyjemnie słodkie. Zbalansowane dzięki ujmującej kwasowości.

Szczepy: Samos Muscat 100%

Temperatura podania: 10 - 12 °C

Pojemność: 0,75 L

Zawartość alk.: 15%

 

Samos GRAND CRU - Wino białe słodkie

Samos Grand Cru  to najbardziej reprezentacyjne wino tego regionu, będące ambasadorem Muscata. Starannie wyselekcjonowane, półgórskie ukształtowanie o stosunkowo wąskich tarasach i max. wydajności 530 kg na 1 000 m2. Kolor przypomina cesarską biel topazu, intensywne i harmonijne z pierwotnymi oraz wtórnymi aromatami Muscatu. Przyjemnie kojarzy się ze świeżymi, słodkimi owocami. Charakteryzuje się delikatnie zbalansowaną kwasowością. Produkowane jest z bardzo dojrzałych winogron.

Szczepy: Samos Muscat 100%

Temperatura podania: 14-15°C

Pojemność: 0,5 L

Zawartość alk.: 15%

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij