Kreatywne przepisy wielkanocne od Piotra Kucharskiego: szynka i babka

Opublikowano: 2023-04-04 00:22:26, w kategorii: Porady

Wielkanoc to czas, kiedy naprawdę dużo gotujemy, a w szczególności pieczemy. Baby, mazurki, serniki, makowce, a nawet chleby.

Kreatywne przepisy wielkanocne od Piotra Kucharskiego: szynka i babka

 

W piekarniku parowym Dual Cook Steam™ od Samsung Piotr przygotował 2 wyjątkowe wielkanocne dania, wykorzystując funkcję pieczenia na parze, jednocześnie piekąc inną potrawę w tradycyjny sposób.

 

Co roku w swoim rodzinnym domu Piotr Kucharski przygotowuje parzoną szynkę, którą podaje z sosem tatarskim. Parzenie jej w samej wodzie sprawia, że nasiąka tą wodą i traci część smaku. Dlatego w tym roku postawił na pieczenie w piekarniku parowym. Dzięki funkcji Dual Cook w tym samym czasie upiekł rewelacyjne babeczki drożdżowe, które skąpane w syropie rymowo-pomarańczowym będą idealnym zakończeniem wielkanocnego śniadania. Wypróbujcie i smacznego!

 

Szynka gotowana na parze

 

Składniki:

1 wędzona szynka dobrej jakości (około 800-900 g)

100 g majonezu

50 g kwaśnej śmietany 18%

1 łyżeczka musztardy dijon

duża szczypta pieprzu

2 jajka

2 cebule szalotki

2 łyżki kaparów

pęczek szczypiorku

100 g czarnych oliwek

garść rzeżuchy

200 g papryki konserwowej

 

Sposób przygotowania:

 

Szynkę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Wstawić do dolnej komory piekarnika i gotować na parze przez około 40 minut. Na ostatnie 10 minut do naczynia można dołożyć jajka i ugotować na twardo.

 

W czasie gdy szynka się gotuje wszystkie pozostałe składniki posiekać w drobną kostkę i ułożyć w miseczkach. Jajka po ugotowaniu również posiekać. Wymieszać majonez ze śmietaną, musztardą i pieprzem. Szynkę podawać ciepłą. Przed podaniem kroić na cienkie plasterki, polać sosem i posypać pokrojonymi dodatkami.

 

 

Mini babki drożdżowe

 

Składniki:

100 ml mleka

1 jajko

3 żółtka

10 g drożdży

270 g mąki pszennej tortowej

60 g masła

0,5 łyżeczki soli

 

Syrop

100 ml dobrego ciemnego rumu

200 ml wody

150 g cukru

1 laska wanilii

2 pomarańcze

300 g śmietany kremówki 30%

 

Sposób przygotowania:

 

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić kilka minut. Ciasto będzie klejące. W trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny. Następnie przełożyć na blat i podzielić na sześć równych części każda po około 90 g każda i uformować okrągłe kulki. Foremkę do pieczenia babek lekko natłuścić i ułożyć w niej uformowane kulki. Ponownie przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania na godzinę.

 

W tym czasie przygotować syrop. Do rondelka wlać rum, wodę i sok pomarańczowy. Dosypać cukier i gotować na wolnym ogniu. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i końcówką noża wyskrobać nasiona, razem z laską dodać do rondelka. Pomarańcze otrzeć ze skórki, wycisnąć sok i dodać do rondelka. Gotować aż syrop zredukuje się o połowę-syrop nie może być za gęsty.

 

Górą komorę piekarnika rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte babeczki wstawić do piekarnika i piec około 18-20 minut. Po wyjęciu przełożyć do miski  i polać syropem. Babki polewać syropem, aby jak najbardziej nim nasiąknęły. Podawać z bitą śmietaną.

 

 

Skorzystaj z promocji i stwórz inteligentną kuchnię Samsung

 

  • Kup wybrany piekarnik lub piekarnik i inne urządzenia AGD Samsung okresie od 07.03 do 30.04.2023r.(lub do wyczerpania puli zwrotów). Lista urządzeń w regulaminie promocji.
  • Napisz swoją

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij