Sorbety idealne na lato
Zamiast typowych, kalorycznych lodów, można delektować się sorbetami. To też mrożone desery, ale bez mleka i śmietany. To mus ze świeżych owoców, pełen witamin. Można wzbogacać go o różne dodatki.\\n\\n
Sorbet jest deserem o azjatyckim pochodzeniu. Jego nazwa wzięła się od tureckiego serbat lub serbet. W Iranie znany był też od wieków szarbat – owocowy napój.
Owoce bez ograniczeń
Sorbety przygotowuje się z owocowego miąższu, odrobiny soku lub wody, przypraw i ziół, ewentualnie wina lub likieru. Gdy owoce są cierpkie, można dosładzać je miodem lub cukrem. Najpopularniejsze są sorbety z truskawek, malin, nektarynek i mango, bo łatwo z nich zrobić puree. Można sięgać też po wszelkie inne rodzime gatunki, jak również cytrusy, a ponadto miksować smaki.
Sposób serwowania
Sorbety można podawać w pucharkach, przybrane listkami mięty. Dla dorosłych dobrym dodatkiem będzie odrobina likieru, dla dzieci – kleks śmietany. Popularne jest uformowanie sorbetów na wzór lodów na patyku. Można kupić gotowe foremki do tego celu i patyczki nadające się do produktów spożywczych. Taniej byłoby jednak zrobić to w małych kubeczkach po jogurtach. Wlewając do zamrożenia masę owocową, da się nawet układać warstwowo różne smaki i kolory. W przypadku wiśni, arbuza czy nektarynki, należy na samym początku usuwać pestki.