Sorbety idealne na lato

Opublikowano: 2022-07-16 08:51:30, w kategorii: Porady

Zamiast typowych, kalorycznych lodów, można delektować się sorbetami. To też mrożone desery, ale bez mleka i śmietany. To mus ze świeżych owoców, pełen witamin. Można wzbogacać go o różne dodatki.\\n\\n

Sorbety idealne na lato

 

Sorbet jest deserem o azjatyckim pochodzeniu. Jego nazwa wzięła się od tureckiego serbat lub serbet. W Iranie znany był też od wieków szarbat – owocowy napój.

Owoce bez ograniczeń

Sorbety przygotowuje się z owocowego miąższu, odrobiny soku lub wody, przypraw i ziół, ewentualnie wina lub likieru. Gdy owoce są cierpkie, można dosładzać je miodem lub cukrem. Najpopularniejsze są sorbety z truskawek, malin, nektarynek i mango, bo łatwo z nich zrobić puree. Można sięgać też po wszelkie inne rodzime gatunki, jak również cytrusy, a ponadto miksować smaki.

Sposób serwowania

Sorbety można podawać w pucharkach, przybrane listkami mięty. Dla dorosłych dobrym dodatkiem będzie odrobina likieru, dla dzieci – kleks śmietany. Popularne jest uformowanie sorbetów na wzór lodów na patyku. Można kupić gotowe foremki do tego celu i patyczki nadające się do produktów spożywczych. Taniej byłoby jednak zrobić to w małych kubeczkach po jogurtach. Wlewając do zamrożenia masę owocową, da się nawet układać warstwowo różne smaki i kolory. W przypadku wiśni, arbuza czy nektarynki, należy na samym początku usuwać pestki.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij