Wybieramy grill
Majówka zazwyczaj bywa inauguracją sezonu grillowego. Aby był on udany, oprócz pogody i żywności potrzebny dobry sprzęt. Jego wybór zależy od częstotliwości grillowania, planowanego miejsca i zasobności naszej kieszeni.
Fot. Pixabay/CC0
Rodzaje urządzenia do opiekania, ich możliwości i ceny są naprawdę zróżnicowane. Jednak oprócz potrzeb i gustu zważajmy na bezpieczeństwo.
Rodzaje grillów
Podziału tych urządzeń dokonuje się głównie na podstawie sposobu zasilania. Wyróżniamy grille:
węglowe – tańsze i najpopularniejsze, choć początkujący miewają problem z rozpalaniem węgla; trzeba też pilnować ognia i żaru, ale zwolennicy uważają, że smak potraw z grill węglowego jest niepowtarzalny;
gazowe – cięższe, większe i droższe od węglowych, ale koszty eksploatacji grilla gazowego są niższe, a potrawy z niego zdrowsze - nie ma ognia i dymu, a tym samym nie wytwarzają się szkodliwe substancje; przyrządzanie potraw przebiega szybciej i czyściej; kompromisem są grille weglowo-gazowe;
elektryczne – zasilanie sieciowe jest najwygodniejsze, tyle że ogranicza się tylko do wybranych miejsc; pozwala grillować o każdej porze roku, łatwo jest regulować temperaturę i zachować czystość w czasie przyrządzania posiłku.
Jaki kształt?
Wachlarz możliwości w tym względzie jest duży, są bowiem grille:
kuliste;
cylindryczne;
kolumnowe;
prostokątne;
kubełkowe;
owalne;
stołowe;
wahadłowe.
Inne kryteria
Przy zakupie należy ocenić:
stabilność – ilość nóżek, solidność ich przymocowane;
czyszczenie – łatwość mycia materiałów różni się i w praktyce wiele znaczy;
mobilność – w przypadku większych i ciężkich liczą się nie tylko kółeczka, ale i możliwość rozłożenia na części, gdy wymaga tego wakacyjny transport;
materiał – jego jakość wpłynie na cenę, ale i długość użytkowania, dlatego nie warto dawać się zwieść pozornej oszczędności.