Rzeżuchę kup lub wysiej już teraz

Opublikowano: 2022-04-06 12:04:05, w kategorii: Porady

Choć rzeżucha ze względu na walory zdrowotne polecana jest zawsze, na pewno nie może jej zabraknąć na Wielkanoc, bo taka tradycja. Zielona łączka z kiełkujących nasion zapewni dekorację i przyprawę. Kupić można w dowolnym dniu, ale zasiać już teraz, by nie rozczarować się mizerną późną uprawą.

Rzeżuchę kup lub wysiej już teraz

 

Ta niepozorna, ale pełna zdrowych składników roślinka, występuje tez pod nazwą pieprzyca siewna, a jej łacińska fachowa nazwa to Lepidium sativum. Znana była już w starożytnej Europie, gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Z obrzędami wielkanocnymi była związana co najmniej od XVII wieku. Do dziś stawia się w niej symbolicznego baranka.

Pora na zakup

Teoretycznie skiełkuje i zazieleni się po 6 dniach, ale niejeden w praktyce przekonał się, że to za mało czasu, by uzyskać dorodną rzeżuchową łączkę. Bezpieczniej byłoby rozpocząć amatorską uprawę już teraz. Wpierw trzeba kupić torebeczkę nasion dostępną w przedświątecznym sezonie nie tylko w sklepach nasiennych, ale i w wielu spożywczych. Koszt od złotówki do dwóch – zależnie od producenta i wagi.

Warunki uprawy

Optymalna temperatura dla kiełkowania to 20-22°C, a więc tzw. pokojowa. Nie trzeba ziemi, wystarczy rozłożona na talerzyku lub tacy wata, gaza lub kilka warstw ręcznika kuchennego, jednorazowego. Rozkładamy na tym nasionka i nawilżamy je regularnie. Można użyć spryskiwacza do kwiatów. Nawilżanie podłoża musi być regularne, codzienne, bo na suchym podłożu rzeżucha szybko zaczyna zamierać. Nie można jednak przesadzać i zalewać nasion, bo nie dość, że spłyną na boki, to jeszcze dojdzie do gnicia lub pleśnienia rzeżuchy. Wody należy dać tyle, by podłoże wpiło, nie więcej. Podstawkę z kiełkującymi nasionami można przykryć folią spożywczą, ale robiąc kilka otworów, żeby roślinki się nie zaparzyły.

Zalety i zastosowanie

Rzeżucha to źródło witamin: A, B, C, K, a także soli mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudza apetyt i trawienie, wzmacniają skórę i paznokcie. Jest piękną dekoracją i przyprawa potraw z jajek, kanapek, zup i innych posiłków. Jest pikantna, ma oryginalny smak i zapach. Charakterystyczny smak zawdzięcza glikozydowi izosiarkocyjanowemu, czyli siarce. Ten pierwiastek wzmacnia m.in. włosy i zapobiega ich wypadaniu. Rzeżucha łagodzi także trądzik, łojotok i inne problemy dermatologiczne. Mimo że jest zdrowa, ale można jej jeść w nadmiarze. 1-2 łyżki stołowe to zalecana dzienna porcja. W przeciwnym razie może powodować stany zapalne pęcherza.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij