Koreczki - wciąż modna przekąska imprezowa
Koreczki nie tracą na popularności. Zrobi je każdy, gdy tylko zechce, bo tu nie ma co się nie udać. Bez ryzyka spalenia, zakalca, bez sztywnych zasad jak w innych przepisach. Ma być kolorowo, smacznie i z fantazją, a do tego szybko, bez wielkich poświęceń. I o to chodzi, siły zostawmy na zabawę.
Koreczki Fot. MSM Mońki
Koreczki to małe i szybkie kęsy w sam raz na domowe party. Pasuje do nich niemal wszystko. Mogą być z wędlin, ryb, sera, rozmaitych warzyw lub typowo wegetariańskie. Ich efektowym zwieńczeniem są oliwki, ale wcale nie musi być to regułą. Mocnym górnym akcentem jest też kawałek papryki czerwonej, winogrono lub inny element.
Koreczki nie narażają na zmywanie, bo wystarczy wykałaczka lub szpadka na każdy koreczek. Całość można ułożyć na półmisku lub czystej tacy. Ważne, by nie robić ich z dużym, np. 3-dniowym wyprzedzeniem. Na ostatni moment też nie zostawiajmy wszystkiego, bo z krojeniem i nadziewaniem nie uwiniemy się w 5 minut. Jeśli więc koreczki są gotowe na wieczór od rana lub w przeddzień domówki, okryjmy je delikatnie i przechowujmy w lodówce. Osłonięcie folią zapobiegnie wysychaniu składników.