Warstwowe drinki – jak zrobić?
Wyglądają bajecznie pięknie, są atrakcyjną formą napoju, tylko trzeba opanować sztukę ich przygotowywania. Poznanie kilku zasad ułatwi to zadanie i zapewni ozdobę bufetu na domowe przyjęcie.
Konieczne do ich serwowania jest cienkie bezbarwne szkło. Musi ono eksponować zawartość. Kieliszki lub szklanki powinny być bez żadnych dodatkowych zdobień.
Chcąc zrobić drinki warstwowe, potrzeba kilku rodzajów płynów różnokolorowych i o określonej, dobrze zaplanowanej gęstości. Należy pamiętać, by łączyć napoje o zbliżonej gęstości. Nie miesza się więc nektaru z gęstym sokiem 100%, w dodatku z cząstkami miąższu.
Gęstszy płyn opadnie na dno, więc od tego „najcięższego” zaczynamy wypełnianie naczynia. Syrop jest gęstszy od likieru, więc niech będzie jako pierwszy. Kolejne warstwy dodajemy bardzo powoli, nawet łyżką. Niektórzy stosują te z zasadę wlewania po ścince kieliszka, ale z tym lepiej uważać. Przede wszystkim zawsze powoli i po odrobinie.
Podstawą kolorowych drinków są często likiery - Blue Curaçao (niebieski, słodki, likier pomarańczowy), Triple sec (również pomarańczowy), czy ten kawowy, a także grenadyna, czyli syrop z granatu. Do dekoracji wskazany jest listek mięty, plasterek cytryny czy spiralka ze skórki pomarańczowej. Pamiętajmy też o kostkach lodu i rurkach.