Przepis na bożonarodzeniowy obiad
Pierwszego i drugiego dnia świąt można mieć już trochę dość pierogów, którymi zajadamy się od kolacji wigilijnej. Zresztą jest to okazja, żeby przygotować imponujące frykasy, których raczej nie jada się na co dzień. Pieczeń rzymska wygląda bardzo efektownie. Tak samo zresztą, jak pieczony schab z owocowym nadzieniem. Wielu kucharzy próbuje swoich sił w pieczeniu w całości kurczaka, kaczki lub gęsi. I to z sukcesami! Możecie mieć pewność, że peklowana szynka też zrobi na gościach ogromne wrażenie. Tego typu specjały podkreślają uroczysty charakter posiłku.
Peklowana szynka
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 100 g żurawiny ze słoika
- 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
- 50 ml czerwonego wina
- 2 łyżeczki miodu
- 2 szklanki wody
Zalewa:
- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
- 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 50 g soli morskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka goździków
Sposób przygotowania:
- Składniki zalewy umieść w garnku i gotuj około minutę. Po tym czasie odstaw wszystko do wystudzenia.
- Szynkę umieść w zalewie i marynuj ją przez dobę.
- Następnego dnia przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej szklankę wody i zapiekaj 130°C przez 4 godziny.
- Pod koniec pieczenia posmaruj szynkę miodem i piecz ponownie w 200°C, aż skórka się zarumieni. Odstaw pieczeń na bok, aby doszła do siebie.
- Zredukuj wino w rondelku. Wlej szklankę wody, sos powstały z pieczenia i żurawinę.
- Wsyp opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr, staranie wymieszaj i gotuj całość przez około 5 minut. Szynkę serwuj z sosem grzybowo-żurawinowym.