Dzieci i słodycze - poradnik spożywania
W życiu każdego rodzica przychodzi moment, w którym pojawia się temat słodyczy. Unikać czy podawać, a jeśli częstować, to jak? Poniżej przedstawiamy pozytywy poradnik, który prezentuje właściwe relacje z jedzeniem i uczy odpowiedzialnego dzielenia się słodyczami z najmłodszymi.
Psychodietetycy podkreślają, że stwarzanie napięcia wokół wybranych grup produktów i dzielenie ich na złe i dobre może powodować niezdrową relację z jedzeniem. Dziecko prędzej czy później sięgnie po słodką przekąskę, prawdopodobnie będzie zachwycone jej smakiem i wtedy... mogą pojawić się u niego wyrzuty sumienia czy poczucie, że zrobiło coś niewłaściwego. Słodycze staną się wówczas zakazanym owocem - czymś wyjątkowym, pysznym, czego nie może dostać.
Dlaczego dzieci kochają słodycze?
Nasz mózg kocha cukier, a dokładnie wszystko to, co ma słodki smak. Uważa się, że zmysł smaku kształtuje się między 8 a 14 tygodniem ciąży. Od tego momentu nasze dzieci stają się łasuchami. Słodkie są wody płodowe, a później mleko matki. To pierwszy smak, który czujemy po porodzie. Natura nauczyła nas wybierać te produkty, które są bogatsze w kalorie, by pozyskać energię niezbędną do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Dodatkowo, unikanie gorzkiego smaku ewolucyjnie miało nas chronić przed zjedzeniem groźnych dla życia toksyn. Dlatego warto zaakceptować fakt, że nasze dzieci po prostu będą uwielbiać słodycze. Tą miłością możemy jednak świadomie kierować. W jaki sposób? Najprościej stosując się do kilku prostych zasad:
1. Jedz różnorodnie, kolorowo i sezonowo
Unikając monotonii w kuchni, zapewnimy sobie i naszej rodzinie odpowiednią podaż wszystkich składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju. Wybieraj produkty z różnych grup, miksuj, ciesz się smakiem i aromatem jedzenia. Dziecko, które będzie miało właściwie zbilansowaną dietę, dłużej pozostanie syte i sięgnie po słodycze tylko wtedy, kiedy będzie miało na nie naprawdę ochotę, a nie dlatego, że jest głodne.
2. Nie dawaj słodyczy w nagrodę i nie odbieraj ich za karę
Staraj się unikać wiązania jedzenia ulubionych przekąsek z emocjami. Traktujmy je jak zwykły element diety - coś po co sięgamy, chcąc delektować się pysznym smakiem, a nie wtedy, kiedy na nie zasłużymy np. dobrym zachowaniem.
3. Dawkuj małe porcje
Do niedawna w krajach skandynawskich praktykowano zasadę, mówiącą o tym, że słodycze podaje się dzieciom tylko w weekendy. Okazuje się jednak, że taki zwyczaj stwarzał pokusę nadrobienia tygodniowej zaległości w krótkim czasie, co mijało się z celem. Dlatego, kiedy dziecko prosi o coś słodkiego, warto mieć przy sobie np.
Gumy rozpuszczalne Maomam nadają się do racjonalizowania - są pakowane w małe, pojedyncze porcje, a każda guma zawinięta jest w osobny papierek. Nie brudzą rąk, świetnie sprawdzają się podczas podróży, wycieczki w góry czy jako słodki przerywnik podczas zabawy w domu.