Jak kupić dobre arbuzy?
Soczyste, malownicze i potężna owoce, których sezon trwa w pełni, mogą zachwycić lub rozczarować, zależnie od jakości i gatunku. Liczy się też sposób przechowywania tych owoców.
Fot. Pixabay/CC0
Dojrzałość arbuza rozpoznaje się po głuchym odgłosie wydawanym po uderzeniu palcami. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego, słychać dudniący dźwięk, niczym z bębenka. Warto też zwrócić uwagę na jasną plamę spodzie owocu. To miejsce, w którym leżał arbuz na ziemi. Im ciemniejszy jest kolor plamy (np. żółty, a nie biały), tym bardziej dojrzały i słodki jest owoc. Szare żyłki nie powinny być postrzegane jako wada. Im więcej charakterystycznych pajęczynek na arbuzie, tym słodszy owoc. Ważnym znakiem jest też ogonek. Jeśli jest suchy, to dobrze - arbuz powinien być dojrzały. Jeśli jednak jest zielony, owoc prawdopodobnie został zerwany zbyt wcześnie i nie będzie tak pyszny i słodki, jak mógłby być. Arbuzy przechowuje się do 3 miesięcy w pomieszczeniu suchym, chłodnym i przewiewnym.
W ponad 90 procentach składają się z wody. Chociaż są wielkie i ciężkie, należą do lekkostrawnych i niskokalorycznych produktów. Dostarczają witamin i minerałów ważnych dla zdrowia i wyglądu.
.