Polub szpinak – przepis na sałatki
Czas wiosny to doskonały pretekst, by wprowadzić na swoje talerze więcej barw. Na pewno nie może zabraknąć zieleni. Ta powinna wręcz dominować. Do wiosennych specjałów włączmy więc szpinak, porzucając dawne uprzedzenia do tego produktu To samo zdrowie!
Sałatka ze szpinakiem. Fot. Knorr
Kupując świeży szpinak, należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Liście powinny mieć intensywnie zielony kolor, bez żadnych nalotów i plam. Dobrze jest wybierać szpinak o niedużych, jędrnych liściach i drobnych łodygach.
Szpinakowe miksowanie
Jeśli z jakichś przyczyn nie jesteśmy przekonani do jedzenia szpinaku w surowej formie, wykorzystajmy go do zrobienia smacznego koktajlu. Warzywo połączcie z ogórkiem, zielonym jabłkiem, bananem, limonką, natką pietruszki i miodem. Szczypta aromatycznego cynamonu pasuje idealnie. Świetnie smakują kombinacje szpinaku z sokiem pomarańczowym, selerem naciowym, awokado albo melonem.
Sałatki ze szpinakiem w roli głównej
Znudzeni sałatą lodową albo kapustą pekińską? Świeży szpinak wspaniale prezentuje się w sałatkach, zastępując produkty, które znacznie częściej pojawiają się w takich kompozycjach. Szczególnie polecamy podawać go w towarzystwie cienkich plastrów upieczonego buraka, pestek dyni z dodatkiem miodu oraz chili, mandarynek i sera feta. Sięgnijcie po recepturę na szpinak z mandarynkami, opracowaną przez szefa kuchni Knorr i przekonajcie się, że zrobienie szykownego posiłku ze szpinakiem jest naprawdę proste.
Szpinak z mandarynkami
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 upieczony burak
- 4 mandarynki
- 100 g sera feta
- 50 g pestek dyni
- 2 łyżki miodu
- 1 szczypta Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Połącz pestki dyni z łyżką miodu, odrobiną soli i szczyptą Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr. Rozłóż pestki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz je przez około 8 minut w 180°C do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Pestki odstaw do ostygnięcia i następnie je pokrusz.
2. Resztę miodu wymieszaj z oliwą z oliwek, 3 łyżkami wody i zawartością opakowania Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
3. Umyj szpinak, wysusz go i umieść w dużym półmisku. Upieczonego i wystudzonego buraka pokrój w cienkie plasterki. Mandarynki obierz ze skórki i podziel na fileciki. Tak przygotowane składniki również rozłóż na półmisku.
4. Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Danie polej sosem.
Szpinak na szybko
Jeśli nie dysponujecie świeżymi liśćmi szpinaku, w kuchni śmiało można wykorzystać szpinak mrożony, który nadaje się do różnorodnych potraw. Od przystawek i imprezowych przekąsek, aż po dania odpowiednie na obiad czy kolację. Podsmażając szpinak na patelni, warto dodać do niego czosnek, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. W tak prostej formie znakomicie pasuje do drobiu, ryb i makaronu. W połączeniu z twarogiem albo fetą tworzy wyśmienite nadzienie do pierogów oraz naleśników.
Popisowe dania ze szpinakiem
Znakomicie prezentuje się zestawienie ciasta francuskiego i szpinaku. Można podawać je w formie roladek lub apetycznych kieszonek. Szpinak wykorzystacie jako podstawę nadzienia do cannelloni lub dużych muszli makaronowych. Fantastycznie pasuje do wegetariańskiej lasagne. Podczas przyjęcia w ramach przystawki warto podać zupę krem ze szpinaku – będzie to udany początek uczty!