Wielkanocne ciasta - babka z polewą, mazurek migdałowo-różany, pascha pomarańczowo-migdałowa

Opublikowano: 2021-03-29 00:46:29, w kategorii: Porady

Tradycyjna babka, mazurek, sernik czy pascha to najpopularniejsze wielkanocne ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie święta Wielkiej Nocy. Przygotujmy je z najwyższej jakości składników i według sprawdzonych przepisów, które zapewnią nam kulinarny sukces.

Babka z polewą z białej czekolady. Fot. PiątnicaMazurek migdałowo-różany. Fot. PiątnicaPascha pomarańczowo-migdałowa. Fot. Piątnica
Babka z polewą z białej czekolady. Fot. Piątnica

Babka z polewą z białej czekolady. Fot. Piątnica

 

Pascha pomarańczowo-migdałowa

Potrzebna foremka do babki z kominkiem (śr. 23-26 cm)

Składniki na babkę:

440 g mąki pszennej

180 g drobnego cukru do wypieków

100 g jogurtu naturalnego Piątnica

4 jajka

140 ml oleju

10 g cukru wanilinowego

130 g śmietany 18% Piątnica

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryn

1 łyżka skórki otartej z cytryny

Czekoladowa polewa:

200 g białej czekolady

100 g śmietanki 30% Piątnica

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną 18% , sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.

Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę, raz jogurt ze śmietaną, nadal ubijając.

Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki. Masę przelej równo do foremki. Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

W rondelku podgrzej śmietankę 30% i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.

 

Mazurek migdałowo-różany

Potrzebna foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm

Składniki na spód:

150 g mielonych migdałów

200 g masła extra OSM Piątnica

1 łyżka śmietany 18% Piątnica

190 g mąki pszennej

80 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

Różany krem:

1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

150 g serka mascarpone Piątnica

100 g śmietanki 36% Piątnica

100 g konfitur różanych

Dekoracja:

100g płatków migdałowych i płatki róż

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% i szybko zagnieć.

Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor. Wystudź w blaszce.

Przygotuj krem różany.

Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni. Udekoruj płatkami róży.

 

Pascha pomarańczowo-migdałowa

Zamiast foremki - sitko lub durszlak o śr. ok. 18 cm

Składniki na deser:

100 g mielonych migdałów

50 g rodzynek

50 g posiekanych suszonych moreli

5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo

500 g twarogu sernikowego Piątnica

150 g serka mascarpone Piątnic

150 g masła extra Piątnica, miękkiego

150 g cukru pudru

8 g cukru wanilinowego lub ziarenka z jednej laski wanilii

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub otartej skórki z pomarańczy

1 łyżka rumu lub likieru migdałowego

Do dekoracji:

Ulubione bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, świeże owoce, jadalne kwiaty.

 

Przygotowanie:

W misie miksera utrzyj gotowane żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj miękkie masło pokrojone w niewielkie kostki i nadal ucieraj do uzyskania jasnej puszystej masy. W misce obok połącz twaróg sernikowy z serkiem mascarpone. Nie ucieraj. Po prostu wymieszaj łopatką lub rózgą.

Zmniejsz obroty miksera i partiami powoli dodawaj mieszankę serów, aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy i alkohol. Na koniec dosyp mielone migdały, a po chwili, już ręcznie wmieszaj rodzynki i posiekane morele.

Sito połóż na miskę i wyłóż je czystą ściereczką. Na ściereczkę wyłóż całą masę, przykryj i obciąż od góry.

Tak przygotowany deser wstaw na całą noc do lodówki.

Przed podaniem odwróć paschę i wyłóż na talerz lub paterę. Ozdób ulubionymi bakaliami lub owocami lub jadalnymi kwiatami.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij