Wielkanocne ciasta - babka z polewą, mazurek migdałowo-różany, pascha pomarańczowo-migdałowa
Tradycyjna babka, mazurek, sernik czy pascha to najpopularniejsze wielkanocne ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie święta Wielkiej Nocy. Przygotujmy je z najwyższej jakości składników i według sprawdzonych przepisów, które zapewnią nam kulinarny sukces.
Pascha pomarańczowo-migdałowa
Potrzebna foremka do babki z kominkiem (śr. 23-26 cm)
Składniki na babkę:
440 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru do wypieków
100 g jogurtu naturalnego Piątnica
4 jajka
140 ml oleju
10 g cukru wanilinowego
130 g śmietany 18% Piątnica
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryn
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Czekoladowa polewa:
200 g białej czekolady
100 g śmietanki 30% Piątnica
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną 18% , sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.
Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę, raz jogurt ze śmietaną, nadal ubijając.
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki. Masę przelej równo do foremki. Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
W rondelku podgrzej śmietankę 30% i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.
Mazurek migdałowo-różany
Potrzebna foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm
Składniki na spód:
150 g mielonych migdałów
200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Różany krem:
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor. Wystudź w blaszce.
Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni. Udekoruj płatkami róży.
Pascha pomarańczowo-migdałowa
Zamiast foremki - sitko lub durszlak o śr. ok. 18 cm
Składniki na deser:
100 g mielonych migdałów
50 g rodzynek
50 g posiekanych suszonych moreli
5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
500 g twarogu sernikowego Piątnica
150 g serka mascarpone Piątnic
150 g masła extra Piątnica, miękkiego
150 g cukru pudru
8 g cukru wanilinowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka rumu lub likieru migdałowego
Do dekoracji:
Ulubione bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, świeże owoce, jadalne kwiaty.
Przygotowanie:
W misie miksera utrzyj gotowane żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj miękkie masło pokrojone w niewielkie kostki i nadal ucieraj do uzyskania jasnej puszystej masy. W misce obok połącz twaróg sernikowy z serkiem mascarpone. Nie ucieraj. Po prostu wymieszaj łopatką lub rózgą.
Zmniejsz obroty miksera i partiami powoli dodawaj mieszankę serów, aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy i alkohol. Na koniec dosyp mielone migdały, a po chwili, już ręcznie wmieszaj rodzynki i posiekane morele.
Sito połóż na miskę i wyłóż je czystą ściereczką. Na ściereczkę wyłóż całą masę, przykryj i obciąż od góry.
Tak przygotowany deser wstaw na całą noc do lodówki.
Przed podaniem odwróć paschę i wyłóż na talerz lub paterę. Ozdób ulubionymi bakaliami lub owocami lub jadalnymi kwiatami.