Naleśniki od serca

Opublikowano: 2021-02-19 09:12:07, w kategorii: Porady

Jak nie uradować oczu i podniebienia, a nawet serca, gdy serwuje się ciepłe, pachnące i tak apetyczne naleśniki. Wypróbujmy tych w czekoladowej odsłonie. W towarzystwie malin, bitej śmietany i kakao rozkochają w sobie nawet największego niejadka. Smacznego!

Naleśniki od serca

 

Składniki (6–8 porcji):

- 1 szklanka (250 g) mąki pszennej

- 1 szklanka wody

- 3/4 szklanki mleka

- 3 łyżki kakao

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- szczypta soli

- olej/masło klarowane do smażenia

Dodatki :

- 500 ml śmietany 36%

- 100 g gorzkiej czekolady

- 500 g malin

- 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania serduszek

- 1 łyżka kakao

- listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie mieszaj do ich połączenia. Jednolitą masę odstaw na 15 minut. Jeżeli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, to dodaj do ciasta 2 łyżki oleju, wymieszaj i naleśniki smaż już bez użycia oleju. W przeciwnym wypadku smaż naleśniki na niewielkiej porcji tłuszczu.

2. Posiekaj drobno czekoladę, a następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj do kremówki pokrojoną czekoladę oraz 3/4 porcji malin. Całość delikatnie wymieszaj.

3. Chłodne naleśniki posmaruj przygotowanym farszem i złóż w rulonik lub kopertę. Poukładaj porcje naleśników na talerzach, posyp kakao oraz malinami, a na końcu dodaj listki mięty.

4. Jeżeli chcesz nadać deserowi charakter walentynkowy, wystarczy wykroić w kartoniku serce (lub użyć gotowego szablonu) i przez sitko posypać cukrem pudrem dowolne miejsce na talerzach, np. tam, gdzie mamy rozsypane kakao.

 

 .

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij