Naleśniki od serca
Jak nie uradować oczu i podniebienia, a nawet serca, gdy serwuje się ciepłe, pachnące i tak apetyczne naleśniki. Wypróbujmy tych w czekoladowej odsłonie. W towarzystwie malin, bitej śmietany i kakao rozkochają w sobie nawet największego niejadka. Smacznego!
Składniki (6–8 porcji):
- 1 szklanka (250 g) mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej/masło klarowane do smażenia
Dodatki :
- 500 ml śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g malin
- 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania serduszek
- 1 łyżka kakao
- listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie mieszaj do ich połączenia. Jednolitą masę odstaw na 15 minut. Jeżeli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, to dodaj do ciasta 2 łyżki oleju, wymieszaj i naleśniki smaż już bez użycia oleju. W przeciwnym wypadku smaż naleśniki na niewielkiej porcji tłuszczu.
2. Posiekaj drobno czekoladę, a następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj do kremówki pokrojoną czekoladę oraz 3/4 porcji malin. Całość delikatnie wymieszaj.
3. Chłodne naleśniki posmaruj przygotowanym farszem i złóż w rulonik lub kopertę. Poukładaj porcje naleśników na talerzach, posyp kakao oraz malinami, a na końcu dodaj listki mięty.
4. Jeżeli chcesz nadać deserowi charakter walentynkowy, wystarczy wykroić w kartoniku serce (lub użyć gotowego szablonu) i przez sitko posypać cukrem pudrem dowolne miejsce na talerzach, np. tam, gdzie mamy rozsypane kakao.
.