Smak Górno. Wyroby tradycyjne - smak i tradycja

Stare podpłomyki w nowym wydaniu

Opublikowano: 2021-01-03 18:37:54, w kategorii: Porady

Podpłomyk to najstarsza forma chleba, rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka przygotowanego z mąki i wody bez użycia drożdży oraz pieczonego na żarze.  Tym żywili się dawni Słowianie. Aby pogodzić stare tradycje z nowymi trendami, można pokusić sie o zdrowe i dietetyczne, akceptowane nawet przez wegan podpłomyki z hummusem - gotowym lub własnej roboty. 

Stare podpłomyki w nowym wydaniu

 

Wydawnictwo Carpathia - ksiązka z Karpat i z Bieszczadów

Przepis na dodający energii posiłek

 

Składniki:

 

Podpłomyki

· 300 g mąki pszennej chlebowej (+ do podsypywania)

· 250 ml gorącej wody

· 1/2 łyżeczki soli

 

Hummus

· 2 puszki ciecierzycy

· 1 opakowanie sezamu (200 g)

· 3 ząbki czosnku

· 2 łyżki soku z cytryny

· 4 łyżki oleju

· ok. 1 łyżeczki soli lub do smaku

· 1 łyżka kuminu (lub wg uznania)

 

Wykonanie:

Podpłomyki

1.Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz wodę.

2. Przy pomocy widelca, mieszając, łączymy mąkę z wodą.

3. Ciasto wyrabiamy ręką kilka minut, do momentu aż będzie elastyczne. Jeżeli klei się do rąk, podsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

4. Dzielimy ciasto na 12 równych porcji. Każdy kawałek wałkujemy na cienkie placki, podsypując mąką.

5. Podpłomyki smażymy kolejno z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Można je też upiec w piekarniku, w temp. 230–250°C.

Humus

1.Sezam przesypujemy na suchą patelnię i mieszając prażymy na lekki brąz. Ważne jest, aby go nie przypiec zbyt mocno, gdyż zrobi się wówczas gorzki.

2. Uprażony sezam miksujemy z olejem na jednolitą masę.

3. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do misy miksera/blendera/malaksera, dodajemy ok. 1/3 wody spod ciecierzycy i całość miksujemy na idealnie gładki krem.

4. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku.

Propozycja podania

Podpłomyki smarujemy hummusem i delikatnie skrapiamy olejem. Posypujemy pokrojonym ogórkiem, szalotką i natką pietruszki.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij