Świąteczne pierogi – kilka przepisów
Bożonarodzeniowy jadłospis w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, lecz nie ma wątpliwości, że nigdzie nie może zabraknąć pierogów!
Jeśli barszcz czerwony, to koniecznie z drobnymi uszkami. Jeśli pierogi, to ruskie, z kapustą lub grzybami. Oto tradycyjne przysmaki, które obowiązkowo powinny znaleźć się na liście wigilijnych potraw. Dzięki poradom szefa kuchni Knorr przekonacie się, że z klasycznym wydaniem pierogów warto eksperymentować. Domowe pierogi jednym pozwolą zachować swoje ulubione świąteczne zwyczaje, a drugim umożliwią smakowitą zabawę z nietuzinkowymi produktami.
Dla niejednej osoby będzie to sentymentalna podróż do czasów i smaków dzieciństwa. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja do przypomnienia sobie smaków, które królowały przed laty. Właśnie teraz chętnie sięgamy po receptury, według których dania przygotowywały nasze mamy i babcie. Tradycyjne pierogi podczas świąt wypełnione są farszem z grzybów oraz kiszonej kapusty. Można je jednak delikatnie modyfikować, by odnaleźć kolejne znakomite kompozycje smakowe bez odchodzenia od ulubionych zwyczajów. Ciasto z mąki gryczanej i nadzienie z białego sera – takie pierogi smakują wyśmienicie. Kasza to zresztą też bardzo dobry pomysł na smakowity farsz, koniecznie z nutą mięty albo natki pietruszki. Pierogi rybne z delikatnym mięsem, przyprawionym cytrynową skórką będą dla wszystkich zebranych przy stole apetyczną niespodzianką. Skorzystajcie też z przepisu szefa kuchni Knorr na pierogi z leśnymi grzybami, by przekonać się, że tradycyjne przysmaki mogą smakować niebanalnie.
Pierogi z leśnymi grzybami
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
200 g świeżych lub morożonych podgrzybków
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
200 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na ciasto:
550 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
Sposób przygotowania:
Wyrób ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody. Gotowe odłóż na około 30 minut.
Cebulę pokrój w kosteczkę, a ząbki czosnku posiekaj. Przesmaż składniki na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pokrój grzyby w paseczki i wrzuć na patelnię do cebuli i czosnku. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Ziemniaki pokrój drobno w kostkę. Następnie dodaj wraz z posiekanym rozmarynem do grzybowego farszu. Do wszystkiego wrzuć Bulion na włoszczyźnie Knorr i duś pod przykryciem, aż kostka się rozpuści. Poczekaj aż farsz ostygnie.
Powycinaj z ciasta krążki o średnicy mniej więcej 10 cm. Na płaty rozłóż po około łyżeczce farszu i uformuj pierogi.
Pierogi wkładaj po kolei do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Istnieje wiele przepisów na bożonarodzeniowe słodkości. Niektórzy szefowie kuchni za wypiek staropolskiego piernika zabierają się już w listopadzie. Makowce, serniki i orzechowce to klasyczne pozycje w świątecznym repertuarze. Fani starodawnych przysmaków nie mogą doczekać się kutii, czyli deseru o bardzo długiej historii. A gdyby tak część pierogów również przygotować na słodko? Będzie pysznie!
Zaopatrzcie się przede wszystkim w zapas maku, suszonych śliwek, miodu oraz orzechów. Przydadzą się również inne bakalie. W nadzieniu do pierogów sprawdzą się suszone morele, żurawina i daktyle. Kasza jaglana, twaróg i cynamon to kolejny doskonały pomysł na proste pierogi na słodko, którym nie oprze się żaden łasuch. Tyle propozycji, że aż nie wiadomo, od czego zacząć? Szczególnie polecamy pierogi z suszonymi śliwkami, dzięki którym łatwo będzie zebrać wszystkie najlepsze smaki świąt na jednym talerzu.
Pierogi z suszonymi śliwkami
Czas przygotowania: 73 minuty
Ilość porcji: 4
Składniki:
500 g suszonych śliwek
400 g cebuli
1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
1 pomarańcza
100 g orzechów włoskich
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
3 Goździki z Indonezji Knorr
150 g masła
1 łyżka miodu
150 ml gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Pokrój śliwki z kosteczkę, zlej je wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę, a z pomarańczy zetrzyj skórkę. Posiekaj drobno orzechy wraz z goździkami.
Rozgrzej masło w garnku. Następnie zeszklij na nim cebulę. Potem dodaj śliwki, orzechy z goździkami, ocet, miód, skórkę otartą z pomarańczy oraz cynamon. Dopraw majerankiem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Poczekaj, aż farsz wystygnie. Jeśli będzie zbyt płynny, postaraj się go zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej.
Przyrządź ciasto. W misce wymieszaj 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie zawiń je w folię i odstaw na bok.
Przygotowane ciasto podziel na części. Na stolnicy rozwałkuj cienkie placki i wytnij z niego krążki ze szklanki.
Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zwilż lekko wodą i uformuj pierogi.
Pierogi wsadzaj po kolei do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Co jakiś czas przemieszaj delikatnie wodę, aby pierogi się nie posklejały. Danie serwuj ze śmietaną oraz posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Nie, nie mamy na myśli robienia ogromnych zakupów w zatłoczonych sklepach czy gorączkowego biegania z odkurzaczem po całym domu. Tym razem zachęcamy do wykorzystania swojej energii na smakowite eksperymenty kulinarne. Pierogi nadają się do tego, jak żadne inne tradycyjne danie! Pomimo tego, że uznajemy je za lokalny specjał, swoją karierę rozpoczynały na Dalekim Wschodzie. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu włączyć mniej typowe składniki, np. soczewicę, ciecierzycę oraz imbir.
Nie wszystkie pierogi muszą być w gorącej wodzie kąpane. Wyśmienicie smakują pieczone pierogi zrobione z ciasta drożdżowego i oprószone, np. czarnuszką. Nadzienie z sera fety i szpinaku pasuje do nich jak ulał. Wydaje się, że własnoręczne przygotowanie pierogów to zadanie zarezerwowane wyłącznie dla kucharzy, dysponujących ogromem wolnego czasu? Nic bardziej mylnego. Wyśmienite danie wykonacie z gotowego ciasta filo albo francuskiego. Okaże się, że świąteczne pierogi mogą być cudownie chrupiące. Zapoznajcie się z naszym przepisem na pierogi nadziewane grochem – ta świąteczna potrawa będzie miło wspominana przez Waszych gości aż do kolejnego spotkania!
Pierogi nadziewane grochem
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
1 szklanka żółtego grochu
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 żółtko
1 cebula
4 cm kłącza świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka maku lub czarnego sezamu
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany
2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Groch namaczaj przez noc. Następnie wlej do naczynia dwie szklanki wody, wsyp przecedzony groch i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj wszystko do miękkości i odstaw do wystudzenia.
Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a kłącze imbiru zetrzyj na tarce. Cebulę zarumień lekko na maśle.
Połącz groch, cebulę, czosnek, imbir oraz posiekaną natkę pietruszki. Do całości wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
Z powstałej masy uformuj wałeczki długie na około 8 cm.
Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój w kwadraty, następnie zawiń w nie wałki z nadzieniem z grochu.
Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż kawałki ciasta z grochem i posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną oraz posyp czarnym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pierogi piecz przez około 30 minut.