Degustacja i kiermasz produktów pszczelarskich w Galerii Rzeszów
Na placu obok fontanny w Galerii Rzeszów trwa Rzeszowskie Miodobranie. Są degustacje i kiermasz produktów pszczelich z różnych zakątków kraju. To także okazja, by rozsmakować się w rzeszowskim miodzie przygotowanym przez pszczoły w Pasiece w Sercu Miasta, która początkiem sierpnia br. powstała na dachu Galerii Rzeszów.
Kiermasz produktów pszczelich, warsztaty i prezentacje
Miody naturalne, miody z bakaliami lub kremowane z owocami. Do tego pyłek, pierzga i inne specjały takie jak choćby autorskie wino miodowe. Rzeszowskie Miodobranie to okazja, by poznać doskonałe produkty przygotowane przez pszczelarzy z różnych zakątków naszego kraju. Przez osoby wyróżniające się swą pracą, zaangażowaniem, pomysłem i jakością oferowanych produktów.
Nie zabraknie także degustacji miodów, prezentacji i warsztatów. Panie odwiedzające Rzeszowskie Miodobranie będą miały okazję przygotowania soli do kąpieli na bazie pyłku i płatków róży, by pozwolić sobie na chwileczkę zapomnienia.
- Zapraszamy w podróż do świata pszczół, który nieustannie urzeka i fascynuje. Możemy z niego czerpać pełnymi garściami. Pszczoły to przecież nie tylko miód. Mają udział niemal w każdej dziedzinie naszego życia. Dzięki nim mamy co jeść i w co się ubierać. Pszczoły mają także swój udział w kosmetologii i farmacji. Przykładów jest bez liku. Rzeszowskie Miodobranie to także przestrzeń do rozmowy, dyskusji i wymiany doświadczeń, zdobycia wiedzy o tym jak żyć w zgodzie z naturą i dlaczego warto ją docenić – mówi Maciej Szela, koordynator #TAKdlaPszczół
Kiermasz odbędzie się w godzinach otwarcia Galerii Rzeszów, a więc od godz. 10:00 do 20:00 każdego dnia. Wydarzenie uświetnią występy młodych artystów Szkoły Muzyki Rozrywkowej Pro Musica. W sobotę o godz. 18:00 w magiczną muzyczną podróż zabierze słuchaczy rzeszowska wokalistka Walentyna Masłowska i towarzyszący jej pianista Adrian Łazarczyk.
Jak smakuje rzeszowski miód? Miodobranie i degustacja
Aromat miodu na dobre zagości w Galerii Rzeszów w sobotę po godz. 16:00. Prowadzący Pasiekę w Sercu Miasta Rafał Szela uda się na dach, by odebrać ramki z miodem. Stamtąd trafią bezpośrednio na plac obok fontanny, gdzie po krótkiej prezentacji zostaną odsklepione i odwirowane w miodarce ustawionej na scenie. Będzie można niemal dotknąć pszczelarskiego fachu.
- Pszczoły w Pasiece w Sercu Miasta radzą sobie doskonale. Każdego dnia bardzo intensywnie gromadzą obfite zapasy pyłku pozwalającego rodzinie się wyśmienicie rozwijać i nektaru z którego mamy miód. Jaki będzie smak miodu? Tego dowiemy się już w sobotę. Miód z pewnością będzie posiadał wyczuwalną nutę kwitnącej w sierpniu i wrześniu nawłoci, której pszczoły wprost nie mogą się oprzeć – mówi Rafał Szela, pszczelarz
Miód Rzeszowski będzie można skosztować na miejscu. Będzie też niespodzianka. Słoik świeżo pozyskanego miodu można także wygrać w konkursie.