Jak przygotować wielkanocne symbole?

Opublikowano: 2013-03-28 23:22:11, w kategorii: Porady

Wielkanocne przygotowania to okazja do tego, aby zachęcić dzieci do kreatywnej zabawy. W ten sposób nie tylko przekazujemy im świąteczne zwyczaje, ale przy ich udziale tworzymy też własne, unikatowe tradycje rodzinne.

Fot. sxc.huFot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

 

Symbolem Świąt Wielkanocnych jest oczywiście jajko. Zgodnie z tradycją przypomina o zmartwychwstaniu Chrystusa i nadziei na życie wieczne. Dlatego dominuje w wielkanocnych potrawach, jest podstawowym składnikiem święconki i świątecznych dekoracji.

W zależności od sposobu przyozdabiania różnie je nazywamy: np. pisankami, kraszankami, oklejankami, nalepiankami i ażurkami. Można je malować barwnikiem spożywczym, gotować w wywarze z warzyw, ozdobić woskiem lub innymi artykułami plastycznymi. Przy wyborze wzorów czy kolorów pozostawmy dzieciom pełną swobodę.

– Zadbajmy jednak o to, aby przybory, których będą używały były bezpieczne, to znaczy nie zawierały szkodliwych dla skóry substancji – przestrzega Marzena Raczkiewicz, ekspert z firmy MERplus, dystrybutora artykułów plastycznych. - Warto pamiętać, że inne dekoracje niż farbki spożywcze sprawią, że jajko nie będzie nadawać się już do jedzenia.

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnie ozdabianych jaj jest stworzenie pisanek w kształcie zwierząt dominujących w wielkanocnej symbolice. W tym celu wykorzystajmy technikę wydmuszki, czyli zróbmy dwa niewielkie otwory w skorupce, aby usunąć zawartość wnętrza. Następnie zewnętrznej części możemy nadać kolor za pomocą np. plasteliny, farb plakatowych, flamastrów lub werniksu. Jeśli chcemy stworzyć wielkanocnego króliczka, powinniśmy użyć do tego szarego lub brązowego koloru. Łapki, pyszczek, oczy i inne dodatki możemy wykonać z plasteliny, a wąsy np. ze słomy lub papieru.

Wiosenne aranżacje stołu

Na wielkanocnych stołach od lat króluje pieprzyca siewna, potocznie nazywana rzeżuchą. W ładnej paterze i z odpowiednimi dodatkami stanowi też częsty element dekoracji. Coraz popularniejsze staje się także wykorzystywanie wiosennych kwiatów doniczkowych, takich jak: krokusy, szafirki, hiacynty, narcyzy czy fiołki. Doniczki umieśćmy w koszyczkach i przyozdóbmy mchem florystycznym. Przystrajając je, możemy wykorzystać naturalne akcenty: piórka, rafię, bukszpan, gałązki wierzby oraz świeczki w wiosennych barwach.

Aby tradycja była zachowana, zarówno w koszyczku, jak i na stole powinien znaleźć się baranek. Tym razem zrezygnujmy z tego kupionego, wykonanego z lukru i dajmy wykazać się najmłodszym. W zależności od wieku i umiejętności naszych pociech, do jego zrobienia możemy użyć ciastoliny lub masy papierowej.

– W przypadku tej drugiej, po wyschnięciu można ją dodatkowo ozdobić, a kolor utrwalić za pomocą werniksu, który jednocześnie nada im połysk – podpowiada Marzena Raczkiewicz. Dodatkowo możemy wykonać figurki zajączków, kurczaczków czy króliczków z gliny rzeźbiarskiej.

– Ten rodzaj masy do modelowania jest plastyczny, a więc nie sprawi trudności w formowaniu różnych kształtów i wyschnie w naturalny sposób na powietrzu – dodaje przedstawicielka MERplus. Gotowe figurki należy pomalować odpowiednim kolorem dobrze kryjącej farby, najlepiej plastikowej na bazie wody i lateksu. Wówczas istnieje możliwość użycia różnych kolorów do pokrycia detali. Przygotowane figurki można również poustawiać na komodach i parapetach, aby w całym domu zapanował wyjątkowy klimat i świąteczna atmosfera.

ra

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij