Piekarnia Nawłoka - tropem dobrego chleba
Rodzinna piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie ze względu na Święta Wielkanocne zmieniła godzin otwarcia sklepu firmowego.
Sklep przy ul. Reformackiej 5 dzisiaj, w piątek 10.04., działa w godz. 7.00-18.00, natomiast sobotę, 11 .04., w godz. 7.00-14.00. W niedzielę i poniedziałek sklep nieczynny. Przypominają o zasadzie godzin dla seniorów, również w tym sklepie pomiędzy godziną 10:00 a 12:00 obsługiwani są klienci tylko 65+.
W sklepie firmowym - znajdującym się w pobliżu kościoła garnizonowego, kiedyś oo. reformatów - zawsze duży wybór. Oprócz bochenków chleba znajdziemy tu bułki o różnym kształcie i smaku: zwykłe, sztangielki, kajzerki, obwarzanki, grahamki, drożdżówki o różnych smakach, kruszonki, ciastka kruche, kapuśniaki i chałki, jak i liczne ciasta. Ciekawostką są bułeczki pieczone z czterech mąk: pszennej, owsianej, orkiszowej i jaglanej!
Nowością natomiast jest chlebek z mąki orkiszowej i mąki graham plus ziarno orkiszu, a także dwa chlebki, które pieczone są wyłącznie z mąki żytniej. Oczywiście na bazie własnego naturalnego zakwasu. Jeden jest z dodatkiem kapusty kiszonej i cebulki, a drugi bez żadnych dodatków.
Klienci chętnie sięgają po chleb „żurawinka”. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa z bogactwem błonnika. W mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą tej mąki jest także mniejsza zawartość skrobi. Postanowili wzbogacić ten chleb suszoną żurawiną. Dzięki niej wzmacniamy serce, żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i ma działanie antybakteryjne.