Jak przygotować koszyk do święcenia?
Co symbolizują poszczególne produkty, który święcimy w Wielką Sobotę w kościele? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania.
Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają bowiem VII w., zaś w Polsce znane są od wieku XIV. Mimo, że w różnych częściach Polski wkładamy do koszyka różne rzeczy, , nie powinno w nim zabraknąć następujących pokarmów:
Baranka - symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią,
Jajka - znaku odradzającego się życia,
Chleba - Ciała Chrystusa,
Kiełbasy i szynki– symbolizującego dostatek, zdrowie i płodność,
Wody – znaku przygotowania do nowego życia
Soli – symbolu oczyszczenia
Ciasta – metafory umiejętności i doskonałości
Chrzanu – znaku siły fizycznej i krzepy.
Dziś do koszyczka wkłada się także czekoladę czy pomarańcze lub mandarynki. Ciasto też jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa.
– Do XIX w., do koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie spożywano w ogóle mięsa – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Przecież sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby, np. kiełbasę jałowcową lub myśliwską.
Aby tradycji stało się zadość, koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Należy go przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.
amk